SAD istražuje zračne jastuke u korejskim automobilima

Stručnjaci ispituju probleme koji bi mogli da utiču na gotovo 425.000 automobila korejskih proizvođača (EPA)
Stručnjaci ispituju probleme koji bi mogli da utiču na gotovo 425.000 automobila korejskih proizvođača (EPA)

Američka nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja saopćila je da pokreće istragu o kvalitetu zračnih jastuka u automobilima proizvođača Hyundai i Kia poslije nesreća u kojima su život izgubile četiri osobe.

Stručnjaci ispituju probleme koji bi mogli da utiču na gotovo 425.000 automobila korejskih proizvođača i procjenjuju da li bi slične poteškoće mogle da se dogode i na vozilima drugih kompanija, prenosi Beta.

Istraga obuhvata vozila Hyundai Sonata 2011. i 2012, kao i modele Kia Forte 2013, navodi se u saopćenju američke agencije.

Šteta i povrede

Kako se navodi, u šest čeonih sudara ovih automobila došlo je do značajne materijalne štete i šest osoba je povrijeđeno.

Hyundai je krajem januara saopćio da povlači gotovo 88.000 automobila u Sjedinjenim Američkim Državama jer električni kratki spoj u sistemu protiv blokiranja točkova (ABS) može izazvati požar u prostoru za motor.

Povlačenje se odnosi na određene modele Sonata iz 2006. godine i Azeras od 2006. do 2011. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Regulatori u SAD su naredili povlačenje svih vozila koja imaju ugrađen zračni jastuk japanske komapnije Takata. Takvih je blizu 16 miliona širom svijeta. Ovaj, kako ga nazivaju, ubojiti zračni jastuk povezuje se sa najmanje četiri smrtna slučaja. Sporni proizvod prilikom ekplozije izbacuje metalne predmete, a posebno je nestabilan u područjima sa velikom vlagom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO