Otpušten bivši zamjenik direktora FBI-a

McCabe tvrdi da je žrtva 'rata' koji Trumpova administracija vodi s FBI-em (EPA)
McCabe tvrdi da je žrtva 'rata' koji Trumpova administracija vodi s FBI-em (EPA)

Andrew McCabe, koji je u januaru otišao s dužnosti zamjenika direktora Federalnog istražnog biroa (FBI), ali je ostao raditi u američkoj saveznoj policiji, otpušten je u petak na temelju odluke Ministarstva pravosuđa, nekoliko dana prije odlaska u penziju.

Ministarstvo je saopćilo da je internom istragom utvrđeno da je McCabe neovlašteno otkrivao informacije medijima i “u mnogim prilikama” nije bio posve častan u okviru istrage koju je vodilo Ministarstvo pravosuđa, prenosi Hina.

“FBI od svakog zaposlenika očekuje da se pridržava najviših norma u poštenju, časti i odgovornosti”, ističe u saopćenju ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Predsjednik Donald Trump je na Twitteru odmah izrazio zadovoljstvo McCabeovim otpuštanjem jer ga je već mjesecima imao na ciljniku.

“Andrew McCabe OTPUŠTEN, velik je to dan za muškarce i žene u FBI-u koji naporno rade – velik dan za demokratiju”, napisao je Trump.

Predsjednik je iskoristio priliku i još jednom napao Jamesa Comeyja, koga je u maju 2017. razriješio dužnosti direktora FBI-a.

‘Žrtva rata’

Ministarstvo pravosuđa zasad nije iznijelo detalje u vezi s McCabeovim otkazom, ali se zna da se istraga odnosila na postupanje u istrazi o Hillary Clinton, demokratskoj protukandidatkinji republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine

McCabe je na vijest o otkazu reagirao oštrim saopćenjem u kojem kaže da je žrtva “rata” koji Trumpova administracija vodi s FBI-em i specijalnim državnim tužiteljem Robertom Muellerom, koji istražuje navodno uplitanje Rusije u predsjedničke izbore i dosluh Trumpovog izbornog štaba i ruskih zvaničnika.

“Ovo je istina: izoliran sam, sa mnom se ovako postupa zbog uloge koju sam imao, odluka koje sam donosio i svega čemu sam svjedočio nakon razrješenja Jamesa Comeyja”, napisao je McCabe.

Usto tvrdi da je istraga Ministarstva pravosuđa “bila dio dosad neviđenog pothvata koji je predvodio sam predsjednik kako bi me otjerali s dužnosti, uništili moj ugled i kako bih možda ostao bez penzije koju sam zaradio u 21 godinu rada”.

Izvor: Agencije


Povezane

Istraga o navodnom miješanju Kremlja u američke predsjedničke izbore 2016. trenutno je usmjerena na poslovne interese Donalda Trumpa. Specijalni savjetnik Robert Mueller poslao je sudski poziv Trumpovoj korporaciji, zahtijevajući da se istražiocima preda tražena dokumentacija. Više u priči Patty Culhane. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO