UN: Olakšati dostavu humanitarne pomoći u Jemenu

Broj stanovnika Jemena kojima je potrebna pomoć porastao za 3,4 miliona (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je zaraćene strane u Jemenu da osiguraju pristup humanitarne pomoći u sve ugrožene oblasti, navodeći da gotovo 22 miliona ljudi čeka pomoć u hrani i lijekovima.

UN je izrazio veliku zabrinutost zbog humanitarnog utjecaja konflikta na civile, što je dovelo do epidemije kolere i difterije, kao i do opasnosti od gladi u Jemenu.

Dodaje se da je broj stanovnika Jemena kojima je potrebna pomoć porastao za 3,4 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Kako navodi AP, UN poziva na “potpune i održive” operacije u svim lukama i na aerodromima u prijestonici Sani kako bi se omogućio humanitarni i komercijalni uvoz hrane, lijekova i goriva.

Pogoršana humanitarna situacija

Rezolucija UN-a, koju su inicirale Holandija i Švedska, također poziva na prekid vatre između međunarodno priznate vlade, koju podržava arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i pobunjenika Husa.

Ambasador Holandije pri UN-u Karel van Oosterom rekao je da se humanitarna situacija u Jemenu znatno pogoršala u odnosu na prošlu godinu.

U građanskom ratu od marta 2015. poginulo je gotovo 9.000 ljudi, ranjeni su ih deseci hiljada, a više od 2,5 miliona nalazi se u izbjeglištvu.

Jemen je pogođen i teškom humanitarnom krizom koju UN smatraju jednom od najgorih u svijetu. UN je u januaru zatražio 2,45 milijardi eura za hitnu pomoć najugroženijima u toj zemlji, koja važi za jednu od najsiromašnijih na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije