Trump ponovio namjeru za sastanak s Kimom

Bijela kuća je saopćila da Sjeverna Koreja mora poduzeti 'konkretne akcije' kako bi se održao sastanak (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ponovio je planove da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom do kraja maja.

On je to rekao tokom telefonskog razgovora s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom i izrazio “oprezan optimizam” tokom nedavnog razvoja događaja, saopćila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

Trump i Moon su razgovarali o pripremama za predstojeći susret i složili se da su konkretne akcije ključ za postizanje denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Posjeta Rija Švedskoj

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho sastao se u petak sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Stockholmu, u sklopu rijetke dvodnevne strane posjete, nakon što je Švedska opet ponudila da posreduje mogućim pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Rijev posjeta odvija se sedam dana nakon neočekivane objave da je Trump 9. marta prihvatio poziv na sastanak s Kimom, kako bi razgovarali o nuklearnim aktivnostima Sjeverne Koreje.

Bijela kuća je saopćila da Sjeverna Koreja mora poduzeti “konkretne akcije” kako bi se održao sastanak, a mjesto i vrijeme za sada nisu određeni.

Izvor: Agencije