Lavrov: Prijetnje SAD-a u Siriji su neprihvatljive

Sergej Lavrov je rekao kako pojedini zapadni akteri žele štititi određene grupe radi provokacije (EPA)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je, nakon završene devete runde pregovora o krizi u Siriji u Astani, poručio kako su u Siriji neprihvatljive prijetnje Sjedinjenih Američkih Država.

U Astani je okončan sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana, tačnije deveta runda pregovora o krizi u Siriji.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, održana je i zajednička konferencija za novinare.

Lavrov je kazao kako “postoje snage koje ne podržavaju teritorijalni integritet Sirije, žele podijeliti ili uvući zemlju haos i koje prate geopolitičke ciljeve”.

‘Sila protiv Damaska neprihvatljiva’

Ukazao je na povećanje napetosti u sirijskim regijama Istočna Ghouta, Yermuk, Fua, Kufeyra, Rakka, Idlib i Hama te poručio kako su zajednički napori Rusije, Turske i Irana posebno dobili na značaju.

Lavrov je rekao kako pojedini zapadni akteri žele štititi određene grupe radi provokacije te poručio kako je neprihvatljivo koristiti bilo kakvu silu protiv Damska, koristeći se pritom pojedinim neosnovanim tvrdnjama.

“SAD je prošle godine koristio silu, pozivajući se na neosnovane tvrdnje o korištenju hemijskog oružja. Danas, također, prijete na sličan način. To je neprihvatljivo. Iz Istočne Ghoute je do sada izbavljeno 12.000 civila, poslano je 140 tona humanitarne pomoći”, kazao je Lavrov.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je rekao kako je stanje na terenu u Siriji bolje u odnosu na prethodne godine.

Zabrinjavajuća dešavanja u Istočnoj Ghouti

“No, dešavanja u Istočnoj Ghouti su zabrinjavajuća. Danas smo razgovarali o tome kako tamo uspostaviti primirje, odnosno kako razdvajati teroriste od nevinih civila i umjerenih snaga. Vjerujemo da ćemo iskrenim i zajedničkim naporima pronaći političko rješenje u Siriji”, kazao je Cavusoglu.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif rekao je kako su sirijski režim i saveznici ostvarili veliki napredak u borbi protiv Fronta al-Nusra, Al-Kaide i drugih povezanih grupa.

“Zahvaljujući Astani, ljudi su se počeli vraćati na sirijsku teritoriju”, kazao je Zarif te dodao kako smatra da je proces u Astani jedini ispravan korak kada je riječ o zaustavljanju rata u Siriji.

Izvor: Agencije