Erdogan: Odluka Evropskog parlamenta bezvrijedna

T
Erdogan je ranije poručio da je ostalo vrlo malo do ulaska turskih snaga u Afrin (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da odluka Evropskog parlamenta o operaciji “Maslinova grančica” nema nikakvu vrijednost.

“Mi smo domaćini za 3,5 miliona Sirijaca već sedam godina. Da smo otvorili granice, vi biste tražili mjesto da se sakrijete. Molili ste nas da ne otvaramo granice. Mi smo postupili humano, ali vi o humanosti ništa ne znate. Sada donosite odluke kakve god hoćete. Na jedno uho nam uđe, na drugo izađe. Ionako odluke koje vi donosite ne vrijede ništa”, poručio je Erdogan.

Nakon odluke Evropskog parlamenta koja se tiče “Maslinove grančice” oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske, u čijem je saopćenju istaknuto da je ta odluka za Tursku neprihvatljiva, prenosi agencija Anadolija.

Evropski parlament usvojio je neobavezujuću rezoluciju u četvrtak, zahtijevajući okončanje turske ofanzive u Afrinu i povlačenje turskih trupa.

‘Neprihvatljiva odluka’

“Ne možemo prihvatiti ovu odluku Evropskog parlamenta, koji je poznat po toleranciji prema terorističkim organizacijama. Turska će, kao što je to radila i u prošlosti, odlučno nastaviti borbu protiv svakog vida terorizma”, poručeno je u saopćenju turskog MVP-a.

Navedeno je da je poziv EP-a upućen Turskoj u odluci pod nazivom “Situacija u Siriji” još jedan pokazatelj koliko je taj parlament daleko od stvarnosti.

Odlukom o “Maslinovoj grančici” Evropski parlament još je jednom pokazao jednostran stav, daleko od objektivnog.

‘Legitimna odbrana’

MVP Turske podsjetilo je da je operacija “Maslinova grančica” početa u skladu s pravom legitimne odbrane prema 51. članu Povelje UN-a te odlukama o borbi protiv terorizma Vijeća sigurnosti UN-a.

“Na meti ove operacije jesu teroristički elementi PKK / KCK / PYD-YPG koji se nalaze u Afrinu, ali isto tako i pripadnici terorističke organizacije ISIL, koji su došli u ovu regiju iz drugih dijelova Sirije. PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija EU-a. Stoga, operacija ne samo da ima cilj štititi nacionalnu sigurnost Turske nego i sigurnost Evrope”, istaknuto je u saopćenju.

Erdogan je ranije poručio da je ostalo vrlo malo do ulaska turskih snaga u Afrin i da Turska ne ulazi tamo s ciljem okupacije nego da bi Afrin predala onima kojima on zaista pripada.

Naglašeno je da turske snage posvećuju maksimalnu pažnju kako u operaciji ne bi došlo do stradanja sirijskih civila, te dodano:

“U tom okviru, Turska poziva Evropski parlament i zemlje članice EU-a da ulože napore i preuzmu odgovornost za prekid sukoba u Siriji, koji traju već sedam godina, i u stvarnom smislu daju doprinos na tom planu.”

Izvor: Agencije