Mijanmar priprema ‘nova sela’ za stotine hiljada Rohinja povratnika

Rohinje izbjeglice u Bangladešu tvrde da su nasilno protjerani iz svojih sela u zapadnoj državi Rakhine (Al Jazeera)
Rohinje izbjeglice u Bangladešu tvrde da su nasilno protjerani iz svojih sela u zapadnoj državi Rakhine (Al Jazeera)

Mijanmar planira vratiti oko 700.000 Rohinja muslimana koji su pobjegli u Bangladeš u 11 “novih sela”, saopćio je visoki zvaničnik, izazivajući upozorenja aktivista za ljudska prava o novoj represiji nad manjinskom grupom.

Stalni sekretar ministarstva vanjskih poslova Myint Thu izjavio je za agenciju dpa da je prvoj grupi od 374 Rohinja izbjeglica odobren povratak i da će se vratiti “u roku od nekoliko sedmica” u prvi tranzitni logor i potom u “sigurna nova sela” u blizini njihovih prvobitnih domova.

Rohinje izbjeglice u Bangladešu tvrde da su nasilno protjerani iz svojih sela u mijanmarskoj zapadnoj državi Rakhine od nacionalnih snaga sigurnosti u kampanji ubistava, silovanja i podmetanja požara, koja je pokrenuta u augustu prošle godine.

HRW kritizira novi model repatrijacije

Mijanmarske vlasti tvrde da su legitimne sigurnosne operacije provedene kako bi se vratili red i mir nakon napada pobunjenika 25. augusta.

Novi model repatrijacije Rohinja kritizirala je i vodeća grupa za ljudska prava Human Rights Watch.

HRW tvrdi da je ova model potpuno neprihvatljiv i za Rohinje, i za međunarodnu zajednicu, te da samo mijenja status protjeranih Rohinja iz izbjegličkog u interno raseljene osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

Istražitelji UN-a u Mijanmaru optužili su Facebook da pomaže u širenju mržnje prema Rohinjama. Za vojnu ofenzivu na saveznu državu Rakhine, u kojoj su muslimani bili većina, rekli su da “sadrži obilježje genocida”. UN tvrdi da su društvene mreže odigrale presudnu ulogu u toj krizi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO