Iran umanjuje utjecaj Pompea na nuklearni sporazum

Ono što je Iranu važno je američka politika u globalnim pitanjima i njihova interakcija s nama, saopćio je Teheran

Iran je umanjio mogući utjecaj imenovanja Mikea Pompea za novog američkog državnog sekretara na nuklearni sporazum Teherana i svjetskih sila iz 2015. godine, rekavši da se radi o unutrašnjoj stvari Sjedinjenih Američkih Država.

“Te promjene i smjene u Trumpovoj vladi nisu nikakva novost”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Bahram Qassemi.

“Ono što je Iranu važno je američka politika u globalnim pitanjima i njihova interakcija s nama”, dodao je, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio da šef američke diplomatije Rex Tillerson odlazi sa dužnosti i da će ga naslijediti sadašnji direktor Centralne obavještajne agencije Mike Pompeo.

Trump potpisao ‘posljednji put’

Bivši oficir i kongresmen iz Kanzasa, koji je CIA-u vodio posljednjih 14 mjeseci, u prošlosti je imao tvrđi stav od Tillersona prema nuklearnom sporazumu koji je ukinuo većinu sankcija Iranu, u zamjenu za usporavanje njegovog nuklearnog programa.

Uprkos Trumpovim ranijim upozorenjima da će se povući iz dogovora s Iranom, on je u januaru donio odluku o produženju sporazuma, ali i upozorio da to čini posljednji put.

Evropska unija također je u januaru objavila da ostaje pri postignutom sporazum i da ga Iran poštuje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO