Rex Tillerson napušta State Department 31. marta

Odlazeći državni sekretar SAD-a Rex Tillerson obratio se u utorak popodne novinarima u Washingtonu, nekoliko sati nakon otkaza koji mu je uručio predsjednik Donald Trump, i najavio da će State Department zvanično napustiti 31. marta i “vratiti se privatnom životu”.

On je rekao da će do kraja dana prenijeti dužnosti na zamjenika državnog sekretara SAD-a Johna Sullivana, prenosi AP.

“Bitno je da se osigura uredna i glatka tranzicija tokom perioda u kojem se zemlja nastavlja suočavati sa značajnim izazovima u domenu politike i nacionalne sigurnosti”, rekao je Tillerson, prenosi Reuters.

Vanjskopolitičke poruke

Tillerson je iznio nekoliko vanjskopolitičkih poruka, rekavši da, “ako Rusija nastavi sadašnjim putem, postajat će sve izoliranija”, a da “predstoji još mnogo posla da bi se razvio jasan odnos s Kinom”.

Rekao je da je “postignut prekid vatre u Siriji, ali da još mnogo više ostaje da se učini”, kao i da je “kampanja maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju uspjela iznad svih očekivanja”.

Tillersona će zamijeniti sadašnji čelnik Centralne obavještajne agencije Mike Pompeo, objavio je ranije u utorak predsjednik Trump.

Bez obrazloženja odluke

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni sekretar. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel postat će nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!”, napisao je Trump na Twitteru.

Predstavnik Bijele kuće, koji je insistirao na anonimnosti, izjavio je povodom smjene državnog sekretara Tillersona da je Trump želio imati novi tim uoči razgovora sa Sjevernom Korejom i raznih trgovinskih pregovora, prenio je Reuters.

Istovremeno, direktor CIA-e Mike Pompeo, povodom najavljenog imenovanja, kaže da je zahvalan predsjedniku Trumpu na prilici da “služi kao direktor CIA-e i prilici da služi kao državni sekretar”.

“Njegovo [Trumpovo] vodstvo učinilo je SAD sigurnim i radujem se što ću predstavljati njega i američki narod pred ostatkom svijeta za daljnji prosperitet SAD-a. Rad s velikim ljudima u CIA-i, koji su najnapredniji i najtalentovaniji državni službenici s kojima sam se susreo, bila je jedna od velikih počasti u mom životu”, napisao je Pompeo u saopćenju, prenosi Washington Post.

Haspel, koja će biti imenovana novom direktoricom CIA-e i ujedno postati prva žena na tom mjestu, izjavila je da je uzbuđena zbog unapređenja.

“Nakon 30 godina rada u CIA-i bila mi je čast što sam radila kao zamjenik Mikea Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsjedniku Trumpu i njegovom povjerenju u mene da me izabere za novog direktora CIA-e”, rekla je Haspel.

Najveća promjena u administraciji

Smjena Rexa Tillersona najveća je promjena u Trumpovoj administraciji dosad, a očekivala se još od oktobra, kad su na površinu izbile nesuglasice između njih dvojice.

Tada je, navodno, Tillerson nazvao Trumpa “moronom”.

Trump je više puta javno potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih inicijativa, a svog državnog sekretara prošle sedmice nije ni obavijestio da prihvata sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom. 

Tillerson se nekoliko sati prije Trumpove odluke vratio sa skraćenog službenog puta po Africi.

Američki predsjednik nije dao objašnjenje zbog čega je došlo do smjene Tillersona.

Tillerson je na mjesto državnog sekretara došao s položaja predsjednika uprave Exxon Mobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru.

U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO