Renzi odbija dogovor s pobjednicima parlamentarnih izbora

Renzi ne razmatra ni dogovor s desno orijentisanom koalicijom, koja ima 37 posto glasova (EPA)

Bivši italijanski premijer Matteo Renzi, koji je podnio ostavku sa čelnog mjesta Demokratske stranke, i dalje odbija bilo kakav dogovor s pobjednicima parlamentarnih izbora 4. marta u Italiji, prema razgovoru koji je objavio dnevni list Corriere della Sera.

“Ne postoji vlada na čijem je čelu Pokret Pet zvijezda koja može dobiti povjerenje”, rekao je Renzi, potvrdivši nesklonost sporazumu s Pokretom Pet zvijezda, koji je postao prva stranka Italije s 32,7 posto glasova.

On ne razmatra ni dogovor s desno orijentisanom koalicijom, koja ima 37 posto glasova, a na čijem je čelu krajnje desna Sjeverna liga Mattea Salvinija.

“Nikome nećemo biti štaka i ostat ćemo tu gdje su nas građani postavili – u opoziciji”, dodao je.

Berlusconi prozvao Demokratsku stranku

Renzi, čija je stranka 4. marta osvojila 18,7 posto glasova, dao je ostavku na mjesto glavnog sekretara Demokratske stranke, ali tvrdi da ne namjerava napustiti stranku.

Vodstvo Demokratske stranke sastalo se u ponedjeljak popodne kako bi uputilo Maurizija Martinu, zamjenika glavnog sekretara i ministra poljoprivrede u vladi u odlasku, da privremeno preuzme funkciju do održavanja generalne skupštine u aprilu kako bi pokrenuo obnovu stranke.

“Sada oni koji su dobili najviše glasova imaju čast i dužnost upravljati zemljom. Mi ćemo iz redova opozicije nastaviti služiti građanima”, izjavio je Martina.

Bivši italijanski premijer Sivlio Berlusconi pozvao je ranije u ponedjeljak Demokratsku stranku da pomogne njegovom bloku desnog centra sastaviti vladu kako bi Italija izbjegla prijevremene izbore.

Zbog neriješenog rezultata na izborima, savez desnog centra i krajnje desnice nema potrebnu većinu u donjem domu, ali nema je ni Pokret Pet zvijezda.

I desni blok i Pokret stoga računaju na podršku bloka ljevice, koji je dobio 120 mjesta u donjem domu od 630 mjesta, a trebao bi pomoći i pri sastavljanju većine u Senatu.

Prva sjednica parlamenta 23. marta

“Niko ne smije ignorisati potrebu da zemlja mora dobiti vladu”, rekao je Berlusconi za dnevnik La Stampa.

Desni centar i njegovi desniji saveznici “imaju pravo, a iznad svega zadatak da vode iduću vladu”, poručio je. 

Demokratska stranka zato treba “pokazati odgovornost”, smatra Berlusconi i upozorava da bi “novi izbori bili opasan pokazatelj za našu demokratiju i vjerovatno bi vodili u pat-poziciju”.

Novi saziv parlamenta trebao bi održati prvu sjednicu 23. marta, a jedan od prvih zadataka bit će izbor predsjednika oba doma.

Izvor: Agencije


Povezane

Niko ne može samostalno sastavljati vlast – ishod je italijanskih parlamentarnih izbora. Dok populistički Pokret pet zvijezda i krajnje desna stranka Liga, dio bloka desnog centra, proslavljaju dobre pojedinačne rezultate, na obrađenih gotovo 100 posto glasova, nijedan od tri glavna bloka – desnog centra, lijevog centra i Pokreta pet zvijezda – nema 40 posto, odnosno ne može samostalno sastaviti […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO