Kina razmišlja da prorijedi samite s istočnom Evropom

Diplomati govore o razočaranosti Kinom i zemljama istočne Evrope zbog sporosti u postizanju poslovnih sporazuma (EPA)

Kina razmatra mogućnost da prorijedi svoje samite s istočnoevropskim zemljama, što je u zapadnim prijestonicama izazvalo zabrinutost da Peking želi podijeliti Stari kontinent, javlja Reuters, pozivajući se na izjave trojice evropskih diplomata. 

Kako prenosi britanska agencija, ti neimenovani diplomati kažu da ima indikacija da bi Kina mogla odgoditi sljedeći samit “16 plus 1”, predviđen za kraj ove godine u Sofiji, i ubuduće takve skupove održavati svake dvije godine umjesto jednom godišnje. 

Moguća promjena rezultat je nelagodnosti Pekinga zbog kritika koje su na račun samita upućene iz Brisela, Berlina i nekih drugih prijestonica, u vrijeme kad Evropska unija razmatra mjere za stritkniju kontrolu preuzimanja evropskih kompanija od strane kineskih rivala.

Reuters konstatuje da su širi samiti EU – Kina posljednjih godina postali napetiji, a da s posljednja dva nisu izdana zajednička saopćenja zbog neslaganja o trgovini i Južnokineskom moru.

Neki diplomati također govore o razočaranosti Kinom i istočnom Evropom zbog sporosti u postizanju poslovnih sporazuma na samitima u postojećem formatu, pokrenutim 2012. godine. Prvi je bio u Varšavi, a posljednji u novembru u Budimpešti. 

Širi ciljevi u Evropi

“Format ‘16 plus 1’ neće odumrijeti, jer ti formati nikad ne odumiru, oni imaju svoje živote, ali će to biti manje intenzivan format, koji će se, možda, pomjeriti ka bilateralnim razgovorima”, rekao je jedan visoki zvaničnik EU-a.

Drugi evropski diplomat smatra da je na najvišem nivou vlasti u Pekingu donesena odluka da se smanji profil samita zbog brige da se time šteti imidžu Kine i podrivaju njeni širi ciljevi u Evropi.

Reuters navodi da kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Glasnogovornik Vlade Bugarske izjavio je za britansku agenciju da se Sofija fokusirala na svoju ulogu kao zemlje koja u prvoj polovini ove godine predsjedava Evropskom unijom, a da još nije određen datum za sljedeći samit “16 plus 1”.

Osim Kine, na tim skupovima učestvuje 16 država istočne Evrope: članice EU-a Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, kao i Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Kine mogao bi na vlasti ostati doživotno. Delegati Svekineskog narodnog kongresa izglasali su promjenu Ustava. Među prihvaćenim amandmanima je onaj kojim se ukida ograničenje od dva predsjednička mandata. Time se otvara put aktuelnom šefu države Xi Jinpingu da neograničeno ostane na vlasti. O tome, kakve sve mogućnosti pruža danas usvojena izmjena kineskog ustava aktuelnom […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO