Guterres: U Siriji lani poginulo najviše djece od početka rata

Sirija, Djeca
Guterres je razočaran svima koji su djelovanjem ili nedjelovanjem, planski ili neplanski, dozvolili patnje u Siriji (EPA)

Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN), izjavio je da je tijekom 2017. godine u Siriji poginulo najviše djece od svih sedam godina rata.

“Duboko sam pogođen golemim gubicima i strašnim patnjama sirijskog naroda”, rekao je Guterres u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a tijekom zasjedanja o 30-dnevnom primirju u Siriji.

Izrazio je razočarenje i svim akterima koji su, kako je rekao, dozvolili da se dogode stradanja u ratom pogođenoj zemlji.

“Duboko sam razočaran svima onima koji su iz godine u godinu, djelovanjem ili nedjelovanjem, planski ili neplanski, dozvolili da se ovakvo nešto dogodi”, kazao je Guterres, kako prenosi Anadolija.

Neuspješan prekid vatre

Prekid vatre, koje je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo u veljači ove godine, ipak nije uspio zaustaviti neke od najgorih neprijateljstava i sukoba u Siriji.

“Posebno u Istočnoj Ghouti, gdje su se zračni napadi, kao i artiljerijski i kopneni napadi intenzivirali odmah nakon usvajanja rezolucije o primirju i odnijeli stotine civilnih života, neki tvrde čak više od 1.000”, rekao je Guterres.

“Želim naglasiti urgentnost u pogledu medicinske evakuacije, zaštite civila i pune, održive i neometane dostave humanitarne pomoći što je prije moguće”, kazao je Guterres.

S druge strane, veleposlanica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley izjavila je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a kako je primirje u Siriji dosad bilo bezuspješno.

Istaknula je kako je zbog toga SAD Vijeću sigurnosti UN-a uputio novi obvezujući nacrt rezolucije o primirju u toj zemlji.

SAD poslao novi nacrt rezolucije o primirju

“Primirje je dosad bilo bezuspješno i vrijeme je da se nešto učini. SAD ni u kojem slučaju neće dati prostora izgovorima. Pripremili smo jednostavan i obvezujući nacrt rezolucije o primirju u Siriji”, rekla je Haley.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, prvenstveno usvajanjem rezolucije 24. veljače, zatražilo je proglašavanje humanitarnog primirja u Siriji, prvenstveno u Istočnoj Ghouti.

Iako je zatraženo da se primirje počne implementirati bez odlaganja, tada nije precizirano kako će ono početi.

Rusija je 27. veljače priopćila kako će do humanitarne pauze dolaziti svakog dana između devet i 14 sati i da će režim to poštivati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO