Erdogan: Ulazimo u Afrin, ostalo je još samo malo

A
Turske snage su na jugu otvorile koridor za civile koji žele napustiti grad (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak da je ostalo vrlo malo do ulaska turskih snaga u Afrin i da Turska ne ulazi tamo s ciljem okupacije, već da bi Afrin predala onima kojima on zaista pripada.

On je govorio u Narodnom kulturnom i kongresnom centru Bestepe u Ankari, gdje je ugostio muftije iz turskih gradova.

Govoreći o operaciji “Maslinova grančica”, Erdogan je istakao da je od početka operacije neutralizovano 3.400 “terorista”.

Rekao je da civili nikad nisu bili meta turske vojske: “Mi nikada za metu nismo uzimali civile. Da su nam civili bili meta, Afrin bi davno pao.”

‘Civili se koriste kao živi štit’

Govoreći o dešavanjima u Afrinu, Erdogan je podsjetio da “teroristi” koriste civile kao živi štit.

“Do danas smo neutralizovali 3.400 terorista. Ulazimo u Afrin, ostalo je još samo malo. No, mi tamo ne idemo da bismo okupirali. U Afrin idemo da bismo ga predali onima kojima on zaista pripada”, poručio je Erdogan.

Generalštab turske vojske saopćio je ranije da je u okviru operacije “Maslinova grančica” centar grada Afrina stavljen pod potpunu opsadu.

Turske snage i Slobodna vojska Sirije u ponedjeljak su južno od centra Afrina od boraca Jedinica narodne zaštite preuzele 12 sela i zatvorile gradsko jezgro u obruč, javlja agencija Anadolija.

Uporedo s time, Anadolija javlja da su turske snage na jugu otvorile koridor za civile koji žele napustiti grad.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, potvrdila je navode turske vojske u svom saopćenju.

“Od početka operacije ‘Maslinova grančica’ turske snage oslobodile su 212 lokaliteta od kurdskih boraca na više od 1.100 kvadratnih kilometara teritorije”, navodi turska agencija.

Ofanziva na sjeveru Sirije

Turska i Slobodna sirijska vojska, opozicijska grupa koju podržava Ankara, prošlog mjeseca pokrenule su zračne i kopnene operacije u Afrinu kako bi potisnule kurdske borce koje podržava SAD i stvorile tampon-zonu na svojoj južnoj granici.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u julu 2012. bez sukoba su prepustile kurdskim borcima kontrolu u Afrinu.

To je postao jedan od glavnih centara te organizacije.

Ankara smatra YPG sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana, a obje grupe proglasila je “terorističkim organizacijama”.

U višedecenijskoj borbi PKK-a protiv turske države poginuli su deseci hiljada osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO