Članovi komiteta Senata SAD-a o Trumpovoj odluci

Imenovanje Gine Haspel kritizirali su neki članovi Demokratske stranke i borci za ljudska prava (EPA)

Američki republikanski senator Richard Burr, predsjedavajući senatskog Komiteta za obavještavanje, izjavio je u utorak da će sa zadovoljstvom podržati imenovanje Gine Haspel na mjesto direktorice Centralne obavještajne agencije i da će se postarati da odluka o njenom imenovanju bude razmotrena bez odlaganja.

“Ginu [Haspel] poznajem lično. Ona posjeduje odgovarajuće sposobnosti, iskustvo i zdrav razum kako bi vodila jednu od najvažnijih agencija Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Burr, čiji komitet nadzire rad CIA-e, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je ranije u utorak da je odlučio da zamjenicu direktora CIA-e Ginu Haspel postavi za direktoricu te agencije, umjesto Michaela Pompea, koga je odabrao da zamijeni Rexa Tillersona na funkciji državnog sekretara.

Imenovanja Gine Haspel i Michaela Pompea treba potvrditi Senat, prenosi Tanjug.

Mučenje simuliranjem davljenja u vodi

Međutim, imenovanje Haspel kritizirali su neki članovi Demokratske stranke i borci za ljudska prava, zbog njene ranije umiješanosti u kontroverzne programe CIA-e, uključujući pritvorske jedinice na Tajlandu, gdje su osumnjičeni podvrgavani metodi mučenja simuliranjem davljenja u vodi.

Demokratski članovi Komiteta za obavještavanje američkog Senata izrazili su zabrinutost zbog Trumpove odluke o imenovanju Haspel na čelu CIA-e, a senator Ron Wyden je rekao da je protiv njenog imenovanja.

“Prošlost gospođe Haspel čini je nepodesnom za funkciju direktora CIA-e”, saopćio je Wyden.

Senatorica Diane Weinstein, još jedna visoka demokratska članica Komiteta, koja je vodila istragu Komiteta o takozvanim tehnikama pojačanog ispitivanja nad pritvorenicima poslije napada izvedenih 11. septembra 2001. godine, rekla je da “nije tajna” da je brine povezanost Haspel s tim programom.

Trumpovu odluku komentirali su i članovi drugih komiteta američkog Senata, pa je tako senator Bob Corker, predsjednik Vanjskopolitičkog komiteta, rekao da je iznenađen Trumpovom odlukom o smjeni Tillersona, prenosi AP.

‘Bilo je tenzija s Trumpom’

Corker, republikanac iz Tennesseeija koji je bio najglasniji Tillersonov podržavalac na Capitol Hillu, priznao je da je “bilo tenzija” između Tillersona i Trumpa, ali je naveo da ne zna šta je dovelo do smjene.

Što se tiče Pompea, koga je Trump najavio kao novog državnog sekretara, lider manjine u Senatu Chuck Schumer izrazio je nadu da će dosadašnji direktor CIA-e “okrenuti novu stranicu” i pooštriti politiku prema Rusiji.

Istovremeno, ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley, o kojoj su mediji proteklih mjeseci špekulirali kao mogućoj kandidatkinji za državnog sekretara umjesto Tillersona, pozdravila je odluku o imenovanju Pompea kao “veliku odluku” i čestitala Pompeu na Twitteru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO