SAD najveći izvoznik oružja, polovina odlazi na Bliski istok

Gotovo 34 posto cjelokupnog globalnog izvoza oružja otpada na SAD (EPA)

Izvoz oružja iz Sjedinjenih Američkih Država je u pet godina, zaključno sa 2017, porastao za 25 posto, prema objavljenim podacima Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja iz Štokholma.

Gotovo 34 posto cjelokupnog globalnog izvoza oružja otpada na SAD, a na drugom mjestu je Rusija, s udjelom od 22 posto u globalnom izvozu, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

Slijede Francuska, Njemačka i Kina, koje su zadržale poziciju najvećih izvoznika vojne tehnologije, dok je Indija najveći uvoznik, prenosi Tanjug.

Porast trgovine 10 posto

Prodaja oružja Bliskom istoku, Aziji i Okeaniji je porasla, dok je, s druge strane, zabilježen slabiji priliv oružja u afričke zemlje, Južnu i Sjevernu Ameriku i Evropu.

Čak 49 posto ukupnog izvoza oružja SAD-a odlazi u zemlje Bliskog istoka, a Saudijska Arabija je, zahvaljujući skoku uvoza od 225 posto za pet godina, postala drugi najveći uvoznik oružja u svijetu.

U periodu od 2013. do 2017. godine globalna trgovina oružjem porasla je za deset posto u odnosu na prethodni petogodišnji period, objavio je SIPRI.

Izvor: Agencije