Putin naredio obaranje aviona pred ZOI u Sočiju

Vladimir Putin je u trenutku kada je obavljao razgovor bio u autobusu s drugim visokim zvaničnicima na putu ka Sočiju (Arhiva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je 2014. godine naredio obaranje otetog putničkog aviona za koji je stigao izvještaj kako nosi bombu koju će baciti na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju te godine.

U dokumentarnom filmu pod nazivom Putin, koji je u nedjelju navečer emitiran na ruskoj državnoj televiziji i traje dva sata, ruski lider je novinaru Andreju Kondrašovu rekao kako je 7. februara primio poziv od sigurnosnih službenika odgovornih za ZOI u Sočiju, neposredno uoči ceremonije otvaranja, prenose agencije.

“Rečeno mi je: ‘Avion na putu iz Ukrajine ka Istanbulu je pod opsadom, otmičari zahtijevaju da slete u Soči'”, rekao je Putin u dokumentarcu.

Piloti turske aviokompanije Pegasus na avionu tipa Boeing 737-800, koji je letio iz Harkova u Istanbul, prijavili su kako jedan od putnika ima bombu i kako avion mora promijeniti kurs ka Sočiju, kazao je Kondrašov u filmu.

Nikome nije rekao ništa

U avionu je, kako je rekao, bilo 110 putnika, dok je na stadionu u Sočiju, gdje je ceremonija otvaranja Igara trebala početi, bilo 40.000 ljudi, prenosi agencija Reuters.

Putin je kazao kako je zatražio savjet od ruskih sigurnosnih zvaničnika, a direktor Ruske obavještajne agencije Aleksandar Bortnjikov mu je rekao kako je, prema vanrednim procedurama, u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

“Rekao sam: ‘Postupite u skladu s planom'”, kazao je Putin u dokumentarcu i dodao kako je neposredno nakon toga stigao na stadion sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Putin se, kaže, sjeća kako je u trenutku kada je obavljao ovaj razgovor bio u autobusu s drugim visokim zvaničnicima na putu ka Sočiju, ali nikome nije rekao o kakvom je pozivu riječ, prenosi agencija AP.

Nekoliko minuta poslije toga, Putin je, kako se navodi, primio još jedan telefonski poziv od šefa FSB-a, koji ga je obavijestio kako je to bila lažna uzbuna, kako je putnik bio pijan i kako avion nastavlja letjeti ka Turskoj.

Upitan kako se osjećao nakon što je primio poziv, Putin je odgovorio: “Bolje da ne pričam o tome.”

Pilot prevario ‘otmičara’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u nedjelju je potvrdio kako su tačni navodi iznijeti u dokumentarcu.

Osoba koja je izazvala incident u avionu februara 2014. godine bio je Ukrajinac Artem Kozlov, koji je 2016. godine u Turskoj osuđen na 9,5 godina zatvora, navodi američka agencija.

Pilot aviona je Kozlova, koji je bio u alkoholiziranom stanju i lažno tvrdio kako ima kod sebe bombu, prevario i letjelicu spustio na aerodrom u Istanbulu.

Pilot i osoblje su objasnili kako su tog 45-godišnjeg muškarca uspjeli uvjeriti kako, navodno, slijede njegove želje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO