Potpisan koalicijski ugovor u Njemačkoj

Angela Merkel je najavila ispunjenje obećanja 'blagostanja za sve građane' (EPA)

Predsjednici stranaka nove demokršćansko-socijaldemokratske koalicije potpisali su u ponedjeljak u Berlinu koalicijski ugovor te istovremeno najavili brzo ostvarivanje političkih ciljeva sadržanih u ugovoru.

“Prije gotovo pola godine birači su nam dali zadatak za stvaranje stabilne vlade i put do toga je bio sve samo ne jednostavan”, rekla je aktuelna i buduća njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije Angela Merkel uoči potpisivanja koalicijskog ugovora, aludirajući na propale pregovore demokršćana sa zelenima i liberalima te na dugotrajne pregovore sa socijaldemokratima, koji su uslijedili nakon toga.

Njemačka kancelarka je ukazala na “mukotrpne i dugotrajne” pregovore, koji su se na kraju, kako je rekla, isplatili.

‘Vlada treba zasukati rukave’

Nakon dogovora oko koalicijskog ugovora, koji je postignut u februaru, bio je potreban pozitivan ishod glasanja članova Socijaldemokratske partije Njemačke kako bi ugovor mogao stupiti na snagu.

Ona je ukazala na to da se nakon pola godine potrage za stabilnom vladom sada nakupilo mnogo posla.

“Mnogo je posla pred nama. Na gotovo svim područjima moramo brzo zasukati rukave”, rekla je aktuelna i buduća njemačka kancelarka uoči potpisivanja koalicijskog ugovora.

Ona je najavila ispunjenje obećanja “blagostanja za sve građane”.

“Blagostanje mora doprijeti do svih slojeva društva”, rekla je Merkel.

‘Koalicija za malog čovjeka’

Najavila da će, zajedno s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, isto tako brzo prionuti poslu oko reformi Evropske unije.

“Vvrlo brzo ću, zajedno s vicekancelarom i ministrom finansija Olafom Scholzom, otputovati u Pariz, kako bi počeli s razgovorima o reformama”, najavila je njemačka kancelarka.

Vršitelj dužnosti predsjednika SPD-a Olaf Scholz posebno je ukazao na socijalnu dimenziju novog koalicijskog ugovora i najavio borbu za socijalni boljitak u čitavoj EU.

“Jedan od centralnih zadataka nove koalicije bit će i daljnji razvoj EU-a i pitanje kako se izboriti za više kvalitetnih radnih mjesta u Evropi”, rekao je Scholz.

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije Horst Seehofer, koji će u budućoj vladi obnašati funkciju ministra unutrašnjih poslova, istakao je kako novi koalicijski ugovor sadrži mnogo elementa koji će doprinijeti boljem socijalnom statusu mnogih građana Njemačke.

“Ovo je koalicija za malog čovjeka. Ne mogu se sjetiti da je neki koalicijski ugovor do sada imao toliku socijalnu dimenziju poput ovog”, kazao je Seehofer.

Izbor kancelarke u srijedu u Bundestagu

I on je najavio da će vlada brzo prionuti poslu.

“Mnogo smo vremena izgubili i mislim da građani od nas očekuju da se stvari počnu rješavati”, rekao je Seehofer.

Na sjednici Bundestaga u srijedu Angela Merkel bi trebala biti izabrana za njemačku kancelarku, nakon čega bi trebali položiti zakletvu i članovi nove vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO