Mumbai: Farmeri pješačili 165 kilometara

Indija, Mumbai, Protest, Farmeri
Indija ima blizu 260 miliona farmera i poljoprivrednih proizvođača, ali ta proizvodnja predstavlja samo 17 posto BDP-a (EPA)

Deseci tisuća indijskih farmera prosvjedovali su u ponedjeljak u Mumabiju nakon što su prešli više od stotinu kilometara tražeći bolje otkupne cijene i pravo na zemlju. 

Farmeri su, noseći crvene trake i zastave, stigli nakon šestodnevnog pješačenja iz Nashika, udaljenog 165 kilometara, u financijsko sjedište Indije

Dužnosnici procjenjuju da se okupilo do 30.000 prosvjednika, uključujući starije žene i djecu. 

Vlada spremna razgovarati

“Osigurali smo hitnu medicinsku pomoć i vodu za prosvjednike”, rekao je Tanaji Kamble, glasnogovornik lokalnih vlasti u Mumbaiju, prenosi Fena.

Prosvjednici traže da guverner države Maharashtra dodijeli šumsko zemljište plemenskim farmerima koji ga koriste već godinama.

Traže i da se za jednu polovicu poveća otkupna cijena i da Vlada otpiše dugovanja.

Vlada je priopćila da je spremna razmotriti zahtjeve i razgovarati s farmerima.

Prošle godine ministar financija regionalne vlade Devendra Fadnavis pojasnio je da će Vlada otpisati kredite farmerima u vrijednosti približno 305 milijuna rupija (4,75 milijuna dolara).

Samoubistva više od 2.500 farmera

Indija ima približno 260 milijuna farmera i poljoprivrednih proizvođača, a više od polovice stanovništva živi u ruralnim područjima, no poljoprivredna proizvodnja predstavlja samo 17 posto bruto domaćeg proizvoda. 

Maharashtra je jedna od najvažnijih indijskih poljoprivrednih regija, a posljednjih su godina velike kiše smanjile prinose.

Samo prošle godine više od 2.500 farmera oduzelo si je život, pokazuju službene brojke.

Izvor: Agencije


Povezane

Na jednoj od najpoznatijih plantaža čaja na svijetu obustavljena je žetva. Berači čaja iz naroda Gurka pridružili su se naporima da izbore dobivanje svoje države unutar Indije. Nadaju se da će na taj način osigurati bolje uvjete života i rada, te veće plaće. Priču iz podnožja Himalaja donosi Bernard Smith.

Mnoge indijske države usvajaju zakone koji otežavaju rad klaonica krava i prodaju govedine. Kritičari kažu da su restrikcije, koje promoviše vlada nacionalističkih Hindusa, napad na vjerske manjine. 

Indija je pokrenula najradikalniju poresku reformu od svoje nezavisnosti. Vlada se nada da će porez na robu i usluge dovesti do jedinstvenog tržišta, lakše trgovine i suzbijanja korupcije. Ali, njen plan ima mnogo protivnika.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO