Mediji: S. Arabija zlostavljanjem došla do imetka pritvorenika

Najmanje 380 osoba je bilo pritvoreno na ispitivanju (Reuters)

Najmanje 17 osoba koje su pritvorile vlasti Saudijske Arabije bilo je podvrgnuto fizičkom zlostavljanju tokom, kako su je nazivali, antikorupcijske kampanje,u kojoj je uhapšeno na stotine poznatih biznismena i prinčeva u novembru prošle godine, objavio je američki New York Times.

Ovaj list je intervjuirao članove porodice, savjetnike i saradnike pritvorenih, kao i neke saudijske zvaničnike koji su negirali optužbe.

“Članovi porodice nekih zatvorenika kažu kako im nije dozvoljavano da spavaju, bili su udarani i ispitivani dok su im glave bile pokrivene, a vlasti su ih primoravale da se odreknu velikih količina novca”, navodi se u tekstu objavljenom u nedjelju.

Smrt generala u pritvoru

Kako navodi list, 17 pritvorenika je hospitalizirano nakon zlostavljanja, a jedan saudijski general je umro u pritvoru.

“Jedna osoba je vidjela tijelo preminulog oficira, general-majora Alija al-Qahtanija, te navela kako mu je vrat bio u neprirodnom položaju, kao da je slomljen, a njegovo tijelo je bilo prekriveno modricama. Ljekar i još dvije osobe su govorili o tijelu i naveli kako je imalo opekotine koje bi mogle biti od elektro-šokova”, navodi američki list.

General-major Qahtani bio je pomoćnik sina preminulog saudijskog kralja Abdullaha.

U odgovoru na upit New York Timesa o tvrdnjama o zlostavljanju, zvaničnik saudijske Ambasade u Washingtonu je kazao: “Svi navodi o zlostavljanju i mučenju onih koji su bili ispitivani tokom antikorupcijske obrade su potpuno neistiniti.”

On je dodao kako su pritvorenici imali “puni pristup” pravnom savjetniku i ljekarskoj njezi.

Početkom novembra prošle godine saudijska Vlada je pokrenula, kako navodi, “antikorupcijsku” čistku, na čelu s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Na ispitivanju 380 osoba

Najmanje 380 osoba je bilo pritvoreno na ispitivanju, dok je 65 njih bilo pritvoreno u hotelu “Ritz-Carlton” u prijestolnici Rijadu.

Među uhapšenim je bio i princ Alwaleed bin Talal, milijarder koji ima dio vlasništva u kompanijama kao što je Twitter; Nasser bin Aqeel al-Tayyar, član odbora najveće saudijske firme za putovanja; princ Mitaab bin Abdullah, čelnik Nacionalne garde; te Adel Faqih, ministar ekonomije.

Većina pritvorenih je bila oslobođena nakon nekoliko mjeseci.

Kraljevstvo je objavilo kako je oduzelo milijarde dolara vrijednu imovinu,kao što su nekretnine, komercijalna tijela, pa i gotovina.

Saudijski zvaničnici navode kako je čistka, koja je realizirana na osnovu kraljevskog dekreta, bila odgovor na “iskorištavanje koje su vršile slabe duše, kojima su vlastiti interesi bili ispred javnog interesa, a kako bi došli do novca”.

‘Sve smo dali…’

Pozivajući se na saradnika porodice kralja Abdullaha, New York Times navodi kako je dio kampanje “vođen zbog porodičnog spora, jer je prijestolonasljednik Mohammed primoravao djecu kralja Abdullaha, vladara koji je umro 2015. godine, da vrate milijarde dolara koje oni smatraju svojim nasljedstvom”.

Kako navode bivši pritvorenici, mnogi su morali nositi uređaje za praćenje na svojim člancima na nogama.

“Sve smo dali, nisam siguran da li sam vlasnik i kuće u kojoj sam”, navodi član porodice bivšeg pritvorenika.

Izvor: Al Jazeera