Macron ponovo zaprijetio zračnim udarima u Siriji

Imamo vlastite kapacitete da identificiramo mete i pokrenuti napade, kazao je Emmanuel Macron (EPA)

Francuska je spremna pokrenuti ciljane udare po bilo kojoj lokaciji u Siriji koja se koristi za pokretanje hemijskih napada koji bi mogli rezultirati pogibijama civila, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Neposredno prije nego što bi Ujedinjeni narodi trebali raspravljati o Siriji, Macron je kazao da Moskva, bliski saveznik Vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nije učinila dovoljno da se omoguće humanitarni napori u pobunjeničkoj enklavi Istočna Ghouta u blizini Damaska.

Upitan o sirijskom sukobu na konferenciji za novinare u Indiji, Macron je kazao da će Francuska biti spremna napasti ako pronađe “neoborive dokaze” da je korišteno hemijsko oružje s namjerom da se ubijaju ljudi.

 

“Onog dana kada budemo imali, posebno u tandemu s našim američkim partnerima, neoboriv dokaz da je crvena linija pređena – konkretno ako se bude koristilo hemijsko oružje sa smrtonosnim ishodom – učinit ćemo ono što su sami Amerikanci učinili prije nekoliko mjeseci, stavit ćemo se u poziciju da pokrenemo ciljane napade”, izjavio je Macron.

Francuski čelnik upućivao je takvu prijetnju i ranije, ali s malo utjecaja na dešavanja u Siriji.

“Provjeravamo podudarnost naših informacija s onima naših saveznika, ali da budemo jasni, mi imamo vlastite kapacitete da identifciramo mete i pokrenemo napade ukoliko se ukaže potreba”, kazao je Macron, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije