Amnesty: Mijanmar pretvara spaljena sela Rohinja u vojne baze

Ujedinjeni narodi opisali su operaciju vojske kao etničko čišćenje nad Rohinjama, što Mijanmar poriče (Amnesty International)

Savezna država Rakhine militarizuje se dramatičnom brzinom, ocijenila je svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

U tek objavljenom izvještaju navodi se da vlasti grade sigurnosne baze i buldožerima ravnaju zemlju na kojoj su se nalazila sela Rohinja muslimana, spaljena tek prije nekoliko mjeseci.

Na osnovu izjava svjedoka i analize satelitskih snimaka organizacija otkriva da se uništavanje sela Rohinja intenziviralo od januara, i to u područjima gdje su vlasti prošle godine vodile vojnu kampanju etničkog čišćenja.

Novi putevi i građevine podignute su na ostacima sela i njiva, što dodatno otežava povratak izbjeglica.

“Zbog ovoga je siguran i dostojanstven povratak Rohinja izbjeglica postao daleko neizvjesniji. Ne samo da su njihove kuće uništene nego su podignute i nove građevine, što dodatno povećava diskriminaciju s kojom su suočeni u Mijanmaru”, navodi se u saopćenju.

[Izvor: Amnesty International]

UN: ‘Etničko čišćenje’

Vlasti Mijanmara buldožerima su sravnile više od 55 praznih sela u kojima su živjeli Rohinje dok nije krenulo nasilje prošle godine, saopćila je u petak organizacija Human Rights Watch.

Organizacija je do tih zaključaka došla prošlog mjeseca na osnovu najnovijih satelitskih snimaka sjevernog područja Rakhinea.

Uništenje tih sela moglo bi značiti i uništenje dokaza o zvjerstvima koje je vojska Mijanmara počinila nakon što su pobunjenici Rohinja napali 30 policijskih stanica i vojnu bazu 25. augusta prošle godine, strahuje organizacija.

Vojska je uzvratila na te napade u augustu tako što je primorala 688.000 Rohinja da pobjegnu u susjedni Bangladeš, a mnogi su od njih ubijeni, silovani i otrovani.

Ujedinjeni narodi opisali su tu operaciju kao etničko čišćenje nad Rohinjama, što Mijanmar poriče.

Mijanmar je saopćio da su snage te zemlje samo provodile legitimnu kampanju protiv, kako su istakli, muslimanskih “terorista”.

Vlada Mijanmara nije dozvolila istražiteljima UN-a i drugih nezavisnih misija da dođu u područje konflikta.

Prema podacima HRW-a, djelomično su ili potpuno uništena 362 sela.

Izvor: Al Jazeera i agencije