Žestoke borbe: Assadova ofanziva na Istočnu Ghoutu

Sirijska televizija objavila je da 'vojska jača svoje operacije' na nekoliko frontova (EPA)

Vojska sirijskog režima nastavila je ofanzivu na Istočnu Ghoutu nakon što je dan ranije izolirala Doumu, jedan od velikih gradova u toj pobunjeničkoj enklavi u kojoj je u 20 dana ofanzive ubijeno više od 1.000 civila.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pokušavaju ofanzivom velikih razmjera osvojiti to posljednje područje koje pobunjenici drže gotovo na vratima Damaska i već su preuzele više od polovice enklave koja ima 100 kilometara kvadratnih.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), nevladina organizacija, objavila je da je od 18. februara pod stalnim bombardiranjem u enklavi ubijen 1.031 civil,  od kojih 219 djece, a ranjeno je više od 4.350, prenosi Hina.

U subotu je u bombardiranjima ubijeno osam civila u gradovima Arbin i Harasta, a još 20 u gradu Douma, gdje je 17 tijela izvučeno ispod ruševina, navodi SOHR.

Sirijske snage uspjele su podijeliti Istočnu Ghoutu na tri dijela: Doumu i njeno predgrađe na sjeveru, Harastu na zapadu, a ostatak su južni lokaliteti”, navodi Opservatorija.

Jedno je dijete ubijeno, a četiri civila ranjeno istočno od Damska projektilom koje su pobunjenici ispalili iz Ghoute, javlja službena agencija Sana.

Lokalno vijeće Doume pozvalo je “u pomoć” međunarodne organizacije, ističući da ljudi spavaju u parkovima i na cestama, jer su skloništa i podrumi prepuni”.

Jačanje operacija

Sirijska televizija objavila je da “vojska jača svoje operacije” na nekoliko frontova. Objavila je direktne snimke iz grada Misrabe gdje su deseci civila natiskani u podrumima.

Ofanziva na enklavu, posljednje uporište u rukama pobunjenika protiv predsjednika Bashara al-Assada počela je zračnom kampanjom rijetko viđena intenziteta čak i za Siriju koja od 15. marta 2011, trpi rat s više od 340.000 žrtava. Nakon zračne kampanje slijedili su kopneni napadi prorežimskih snaga i njihovih saveznika.

Od 18. februara samo su dva konvoja pomoći mogla ući u Ghoutu kako bi dopremila potrepštine za opkoljene civile i to zahvaljujući svakodnevnim prekidima vatre u trajanju pet sati koje je jednostrano proglasila Rusija.

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o jednomjesečnom prekidu vatre ostala je mrtvo slovo na papiru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO