Kina: Poziv muslimanima da budu vjernici na kineski način

Jang je kazao da neki kineski muslimani znaju šta je biti vjernik, ali ne i šta znači biti građanin (EPA)

Kineski muslimani moraju biti vjernici na kineski način i da se čuvaju od islamizacije, poručio je direktor Islamske zajednice Kine Jang Feming.

Jang je rekao da islam ima dugu i sjajnu historiju u Kini, a u toj državi živi više od 20 miliona muslimana, većina na zapadu Kine, od Ujgura u provinciji SinJijang do naroda Hui, navodi Reuters.

Jang je, govoreći pred Svekineskim narodnim kongresom, za koji Reuters navodi da ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, rekao da su posljednih godina primjećeni problemi u muslimanskim zajednicima.

Odvojiti religiju od života

“Na primjer, pojedine džamije su izgrađene tako da slijepo kopiraju strane modele. U nekim oblastima, koncept halala je postao uobičajen i religija se miješa u svetovni život. Pojedini ljudi mnogo paze na religiozna pravila, a mnogo manje na državni zakon, znaju šta je biti vjernik, ali ne i šta znači biti građanin. Svakako moramo biti u visokom stanju pripravnosti”, rekao je Jang, prenosi Reuters.

Kina je za niz napada posljednjih godina u zapadnoj provinciji SinJijang okrivila islamske ekstremiste.

Kinseki imidž u muslimanskom svijetu je značajan za Peking, koji namjerava da investira milijarde dolara u infrastrukturne objekte u okvoru inicijative “Pojas i put”.

Izvor: Agencije