Evropski parlament predlaže ukidanje pomicanja sata

Sat, Kazaljke, Pomicanje, Vrijeme
Kada su se kvantni bitovi vratili u sadašnjost, gotovo se ništa na njima nije promijenilo (Ilustracija)

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak u Strasbourgu rezoluciju kojom se predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u Europskoj uniji, objavljeno je na internetskoj stranici EP-a.

Zastupnici EP-a su odlučili da Europskoj komisiji predlože ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena.

Nedavno je Finska pozvala Europsku uniju da ukine ljetno vrijeme i jesensko i proljetno pomicanje sata.

Međutim, Europska komisija ne pokazuje znakove da joj se žuri to učiniti, potvrđujući samo da još traje dugoročna procjena njezine direktive o ljetnom vremenu iz 2001. godine, prenijela je tada agencija Hina.

Studija: Većina članica zadovoljna

Studija iz 2014. napravljena za Komisiju utvrdila je da je velika većina zemalja članica zadovoljna sadašnjim rješenjem.

Problem je što u Helsinkiju, najsjevernijoj prijestolnici u Uniji, krajem prosinca ima manje od šest sati dnevnog svjetla.

Finski političari tvrde da pomicanje sata naprijed ili natrag u ožujku ili listopadu narušava spavanje i rad te može izazvati dugoročne zdravstvene probleme.

Finska ministrica prometa Anne Brener je u petak, nakon rasprave ministarskog odbora za EU, na svom Twitter profilu napisala kako je finska “Vlada odlučila predložiti ukidanje pomicanja sata”.

“Naš je cilj napustiti promjenu sata u EU-u. Države članice trebaju zajednički odlučiti trebaju li se trajno prebaciti na zimsko ili ljetno vrijeme”, poručila je.

Finska, kao i njezini susjedi preko Baltika, ima problema i zbog vremenske razlike na granicama s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom, koje nisu članice EU-a.

Te su zemlje odustale od pomicanja kazaljki na satu nakon što je Moskva takvu odluku donijela 2011. godine, kada je prešla na ljetno računanje vremena. 

Energetska kriza i uštede

No, u listopadu 2014. godine Rusija se vratila na zimsko računanje vremena.

Zastupnici u ruskom parlamentu, koji su tada predložili promjenu računanja vremena, kažu da ljetno računanje stvara stres i zdravstvene probleme, posebno za stanovnike sjeverne Rusije, gdje su jutra u mraku duže tijekom teških zimskih mjeseci.

Također, naveli su medicinska izvješća o učestalim prometnim nesrećama u jutarnjem periodu i za to su krivili ljetno računanje vremena, iako neki stručnjaci ne misle tako.

Praksa pomicanja kazaljki za sat vremena dobila je na popularnosti u mnogim zemljama tijekom energetske krize sedamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi se uštedjela energija i novac.

EU je, kako bi ujednačila vremena, devedesetih godina standardizirala tu praksu te sve članice u noći posljednje nedjelje u ožujku moraju kazaljke pomaknuti sat vremena naprijed, a posljednje nedjelje u listopadu natrag.

Litva je od Bruxellesa u prosincu zatražila da se razmotri odustajanje od godišnjeg prelaska na ljetno vrijeme u Europskoj uniji.

Mnogi vjeruju da promjena sata negativno utječe na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. 

Utjecaj na zdravlje

Uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse pojavila se i u Europskom parlamentu. 

“Znanstvena istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”, istaknuo je u listopadu češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP), voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko inicijative za ukidanje pomicanja sata.

Svoboda je istaknuo i da je pomicanje sata uvedeno u cilju uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen.

“Studija nepristrane službe EP-a za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 milijuna građana”, ustvrdio je Svoboda.

Hrvatski europarlamentarac i član te skupine Davor Škrlec prigodom predstavljanja inicijative rekao je hrvatskim novinarima da je osobno razgovarao s europskom povjerenicom Violetom Bulc te kako su ona i Komisija dali podršku prijedlogu o ukidanju pomicanja sata, no kako im je kazala da inicijativa treba doći “odozdo”, odnosno od parlamenta i država članica.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO