Erdogan i Putin dogovorili novi samit o Siriji

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se da će ojačati saradnju vojnih i sigurnosnih službi dviju zemalja u Siriji (EPA)

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će uskoro u Istanbulu organizirati susret na vrhu na kojemu će sudjelovati Turska, Rusija i Iran, javljaju novinske agencije.

Prema neimenovanim izvorima u uredu turskog predsjednika, taj će summit biti posvećen Siriji.

Datum još nije dogovoren.

U telefonskom razgovoru je “dogovoreno da se održi drugi summit [nakon onoga u Sočiju, održanom u studenom] u Istanbulu, na kojemu će sudjelovati Turska, Rusija i Iran”, prenosi AFP.

Visoki turski dužnosnik rekao je da će se vrijeme održavanja susreta znati uskoro.

Razgovarali o stanju u Siriji

Putin i Erdogan dogovorili su se i da će ojačati suradnju vojnih i sigurnosnih službi dviju zemalja u Siriji u borbi protiv terorizma, navodi se u priopćenju iz Kremlja, koje prenosi Reuters.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o situaciji u sirijskim provincijama Afrin i Idlib, kao i o humanitarnoj situaciji u Istočnoj Ghouti, nedaleko Damaska.

Erdogan je Putina informirao o aktivnostima vezanim uz operaciju “Maslinova grančica”, koju turske snage provode na sjeveru Sirije.

Prema izvorima na koje se poziva Anadolija, Erdogan i Putin su se složili i da će formiranje promatračkih točaka u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu imati pozitivan utjecaj na mirovni proces u Siriji.

Izvor: Agencije