Egipat privremeno otvorio granicu s Gazom, hiljade Palestinaca u redovima

Egipat otvara granicu privremeno i nekoliko puta u godini (EPA)

Na hiljade Palestinaca se okupilo na graničnom prijelazu s Egiptom, u nadi da će imati priliku da nakratko odu nakon što je vlada u Kairu privremeno otvorila granicu koju uglavnom drži zatvorenom.

Izrael je također uveo stroge restrikcije na granici s pojasom Gaze, što znači da dva miliona Palestinaca koji žive u toj gusto naseljenoj enklavi rijetko imaju mogućnost da odu s teritorije kojom vlada palestinski pokret Hamas.

U kolicima i uz pomoć supruge i kćerke, 74-godišnji Awni An-Najar izjavio je na graničnom prijelazu Rafah da je zatražio da uđe u Egipat radi liječenja slomljenog članka.

“Pacijentima se mora dopustiti da slobodno putuju. Želim da ponovo hodam”, kazao je.

Egipat otvara granicu privremeno i nekoliko puta u godini, obično kratak period uoči otvaranja i s malo objašnjenja. Posljednje otvaranje počelo jebez ikakve prethodne obavijesti.

Trajno otvaranje granice

Palestinska ambasada u Kairu “izrazila je zahvalnost predsjedniku Abdel-Fattahu Al-Sisiju zbog njegovih napora na ublažavanju patnji palestinskog naroda”.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

To je tek drugi put u više od deset godina da je granica otvorena dok nenaoružani sigurnosni službenici Palestinskih vlasti sa Zapadne obale, a ne Hamasa, patroliraju palestinskom stranom granice.

Sporazum o pomirenju postignut u oktobru prošle godine između pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i Hamasa dao je Palestinskim vlastima kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah, po prvi put otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom u 2007. godine. Egipat je otada nakratko otvorio granicu u decembru.

Mještani Gaze nadaju se da bi kontrola Palestinskih vlasti nad Rafahom mogla biti korak ka trajnom otvaranju granice, okončavajući stanje de facto blokade uvedene od Egipta i Izraela iz sigurnosnih razloga, koja je razorila ekonomiju teritorije, ostavljajući Gazu s najvišom stopom nezaposlenosti u svijetu, sudeći po podacima Svjetske banke.

Egipatske vlasti do sada su tvrdile da trajno otvaranje granice ovisi o sigurnosnoj situaciji na egipatskoj strani.

 Zbog nepostojanja prethodne obavijesti, samo nekoliko desetaka putnika stiglo je na vrijeme kako bi prešli granicu u srijedu. Daleko veća masa pojavila se u četvrtak. Rafah će ponovo biti zatvoren nakon što padne noć u petak.

Egipat je ranije optuživao Hamas da pomaže pobunjenike na Sinaju, što palestinski pokret negira. Hamas je u posljednjim mjesecima pojačao mjere sigurnosti duž granice, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije