Egipat: Istraga protiv opozicionih političara zbog bojkota izbora

Stručnjaci kažu da je Sisiju gotovo zagarantiran ponovni izbor (Reuters)

Glavni tužilac u Egiptu naredio je zvaničnu istragu protiv brojnih opozicionih političara koji bojkotiraju predsjedničke izbore sljedećeg mjeseca, na kojima se trenutni predsjednik Abdel Fattah al-Sisi nada da će dobiti još jedan mandat. 

Tužilac Nabil Sadeq saopćio je da bi 13 osoba moglo biti pozvano u ured u Gizi zbog “poticanja protiv države” i pokušaja “zbacivanja režima”. 

Opozicione partije pozvale su prošli mjesec na bojkot glasanja. Među osobama protiv kojih je pokrenuta istraga je i Hamdeen Sabahi, jedini protivnik Sisija na predsjedničkim izborima 2014. godine.

Stručnjaci kažu da je Sisiju gotovo zagarantiran ponovni izbor nakon što je napravio situaciju u kojoj je gotovo nemoguće da bilo koji politički rival izazove njegovu poziciju na vlasti. 

Nekoliko potencijalnih kandidata je ili uhapšeno ili suočeno s prijetnjama, zastrašivanjem i fizičkim nasiljem, zbog čega su odustali od kandidature. 

Povlačenje kandidatura

Bivši komandant egipatskih oružanih snaga, Sami Anan, povukao je svoju kandidaturu nekoliko sati nakon što je uhapšen. Bivši premijer Ahmed Shafik je također nedugo nakon kandidature odlučio da se povuče.

“Uvidio sam da ne bih bio idealna osoba da vodim državu tokom narednog perioda”, napisao je na Twitteru. 

Opozicijski lider Khaled Ali također je odustao nedugo nakon objave kandidature. Ali je osuđen na tri mjeseca zatvora prošle godine zbog “narušavanja javne pristojnosti” nakon što je navodno napravio opskurni gest tokom protesta. 

U decembru 2017, pukovnik Ahmed Konsowa osuđen je na šest godina zatvora nakon što je najavio kandidaturu. 

Protivkandidat Sisiju je Moussa Mostafa Moussa, šef liberalne partije El-Ghad, koji podržava Sisija. On je podnio svoju kandidaturu 15 minuta prije isteka roka. 

Izvor: Al Jazeera