Bannon odbio svjedočiti u Kongresu

Bannon u Italiji radi na ujedinjenju birača nacionalista pred izbore za Evropski parlament 22. maja (EPA)

Bivši glavni strateg Bele kuće Steve Bannon nije svedočio u Predstavničkom domu Kongresa o periodu kada je bio ključni savetnik predsednika Donalda Trumpa, iako su mu članovi Kongresa naložili da se pojavi pred Odborom za obaveštajne poslove.

Republikanski kongresmen Mike Conaway, koji u ovom odboru predvodi istragu ruskog mešanja u američke predsedničke izbore, prethodno je rekao da očekuje da se Bannnon pojavi i odgovori na pitanja članova.

To se, međutim, nije dogodilo, zbog aktuelnog spora zakonodavaca sa Belom kućom u pogledu pitanja na koje Trumpov bivši bliski saradnik može da odgovori, prenosi Glas Amerike.

Schiff: S Bannonom naredne sedmice

Kako se navodi, još nije poznato da li će Kongres preduzeti zakonsku akciju protiv Bannona zato što se nije odazvao pozivu da svedoči pred odborom Predstavničkog doma.

Vodeći demokrata u Odboru za obaveštajne poslove Adam Schiff rekao je da će razgovor sa Bannonom biti pomeren za narednu nedelju.

“Ako on bude i dalje odbijao da se pojavi i odgovori na sva pitanja, odbor bi trebalo da pokrene proceduru da ga primora da svedoči”, naglasio je Schiff.

U januaru je Bannon ispitivan deset sati, ali je uglavnom odbijao da odgovori na pitanja o organizaciji administracije pre nego što je Trump preuzeo položaj, kao i o sedam meseci na položaju predsednikovog glavnog stratega pre nego što je otpušten u avgustu.

Izvor: Agencije