Abe: Putin i ja ćemo okončati pitanje mirovnog sporazuma

Kurilski otoci
Glavni izazov u vezi mirovnog sporazuma je pitanje suvereniteta nad južnim Kurilskim ostrvima (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u srijedu da će zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom okončati nerazriješeno pitanje mirovnog sporazuma između Rusije i Japana, javlja Tass.

“Situacija u kojoj Rusija i Japan već 72 godine nemaju mirovni sporazum još od kraja [Drugog svjetskog] rata je abnormalna. Ja i predsjednik [Vladimir] Putin ćemo okončati ovaj problem koji postoji tijekom čitavog poslijeratnog perioda”, rekao je Abe na mitingu za vraćanje Kurilskih otoka, koje Japan smatra svojim teritorijem, prenosi Tanjug.

On je tijekom mitinga najavio i posjet Rusiji.

“Ako situacija bude pogodna, posjetit ću Rusiju u svibnju i tijekom razgovora na najvišoj razini iznijet ću pitanje mirovnog sporazuma”, rekao je Abe.

Spor oko Kurilskih otoka

Rusija i Japan pregovaraju o potpisivanju mirovnog sporazuma od polovice prošlog stoljeća.

Glavni izazov za ovo je, kako navodi ruska agencija, pitanje suvereniteta nad južnim Kurilskim otocima.

Po završetku Drugog svjetskog rata, Kurilske otoke je zauzela Crvena armija i pripojila ih Sovjetskom savezu, ali vlasništvo nad otocima Iturup, Kunashir, Shikotan i Habomai je pitanje oko kojeg se spore Japan i Rusija.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je više puta priopćilo da je ruski suverenitet nad tim otocima izvan sumnje, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije