Poljski predsjednik će potpisati zakon o holokaustu

Poljska Vlada obrazložila je da je zakon neophodan kako bi se zaštitila reputacija Poljaka kao žrtava nacističke agresije (EPA)

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je da će potpisati osporavani zakon o holokaustu, uprkos protestima Izraela i Njemačke.

Kako je Duda kazao, on će od Ustavnog suda Poljske tražiti pojašnjenje zakona, koje će biti izdano nakon što stupi na snagu, prenosi Reuters.

Sporni zakon predviđa zatvorske kazne do tri godine za spominjanje imena “poljski kampovi smrti” i sugeriranje “javno i protiv činjenica” da je poljski narod ili država bio saučesnik u zločinima nacističke Njemačke.

Uloga Poljaka u nacističkim zločinima

Poljska Vlada obrazložila je da je zakon neophodan kako bi se zaštitila reputacija Poljaka kao žrtava nacističke agresije, dok Izrael smatra da će zakon spriječiti pravu istinu o ulozi Poljske u nacističkim zločinima.

Vođa vladajućih konzervativaca u Poljskoj Jaroslaw Kaczynski smatra se idejnim začetnikom te velike političke odluke, koju je donijela Vlada njegove stranke Pravo i pravda.

Poljski predsjednik odluku mora donijeti u roku od 21 dana.

Zakon može potpisati, može na njega uložiti veto ili ga može dati na preispitivanje Ustavnom sudu.

Izvor: Agencije