Guterres: Jedino rješenje za izraelsko-palestinsko pitanje dvije države

Antonio Guterres: Želim vidjeti državu Palestinu i državu Izrael, obje s Jerusalemom kao glavnim gradom (EPA)

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, izjavio je da je dvodržavno rešenje jedino moguće rešenje za izraelsko-palestinsko pitanje, kao i za samo uspostavljanje mira u čitavom regionu.

“To je jedini način da se uspostave stabilnost, mir, prosperitet i razvoj u regionu”, kazao je Guterres na sastanku s Odborom za prava Palestinaca, održanom u sedištu UN-a u New Yorku.

Pohvalio je Odbor zbog, kako je rekao, napora koje preduzima kako bi pomogli da Palestinci uživaju svoja ljudska prava i slobode.

“Uvek sam govorio da bih želeo da vidim državu Palestinu i državu Izrael, obe sa Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Guterres.

Negativni trendovi na terenu

Upozorio je na, kako je kazao, vrlo negativne trendove na terenu, koji bi mogli voditi situaciji u kojoj bi postojala samo jedna država.

Naglasio je da bi takvo stanje bilo oprečno legitimnim nacionalnim, historijskim  i demokratskim aspiracijama Izraelaca i Palestinaca.

Na kraju je istakao da je naseljavanje i širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu ilegalno prema postojećim rezolucijama UN-a i međunarodnom pravu.

Napomenuo je kako su takvi postupci najveća prepreka miru u regionu.

Izvor: Agencije