Danski socijaldemokrati protiv nezapadnih stranaca

Mette Frederiksen poručuje da Danska više nema mogućnost prihvatati strance (EPA)
Mette Frederiksen poručuje da Danska više nema mogućnost prihvatati strance (EPA)

Danski socijaldemokrati namjeravaju predložiti ograničavanje broja “nezapadnih” stranaca koji bi mogli ući u tu državu, članicu Evropske unije.

“Želimo postaviti ograničenje broja nezapadnih stranaca koji mogu doći u Dansku”, navela je Mette Frederiksen, predsjednica stranke, u dokumentu u kojem se tretira politika azila, prenosi agencija Fena.

Oni namjeravaju osnivati centre za prihvat izbjeglica van granica EU-a te u budućnosti spriječiti izbjeglice da dobijaju azil mimo kvota koje postave Ujedinjeni narodi.

‘Promjena populacije’

To bi značilo da bi se azilanti koji dođu “spontano” u Dansku deportirali u centre, naprimjer u sjevernoj Africi, dok se njihov zahtjev ne razmotri.

Frederiksen poručuje da Danska više nema mogućnost prihvatati strance.

“Populacija u Danskoj promijenila se za kratko vrijeme. Godine 1980. samo jedan posto populacije nije bio zapadnog porijekla. Sada to iznosi osam posto”, rekla je ona.

Druge ljevičarske stranke odbacile su prijedlog.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbjeglice su naišle i na problem u Danskoj. Kolona izbjeglica pješači putem prema Švedskoj koja ima povoljnije uslove za azilante. Nekoliko stotina izbjeglica još se nalazi u vozovima, jer odbijaju registraciju, na čemu insistiraju danske vlasti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO