Turska vojska doživjela najsmrtonosniji dan u Siriji

Petero vojnika poginulo je u subotu kad im je napadnut tenk na području Afrina (EPA)

Turska vojska doživjela je u subotu najsmrtonosniji dan za svoju ofenzivu protiv kurdskih pobunjenika u sjevernoj Siriji, pri čemu je poginulo osam vojnika, prenose agencije.

Najmanje petero vojnika poginulo je u subotu kad im je napadnut tenk na području Afrina, nakon čega je turski premijer Binali Yildirim rekao da će kurdske snage “to platiti dvostruko”.

Turski borbeni zrakoplovi kasnije su bombardirali kurdske položaje sjeveroistočno od Afrina, javljaju britanski mediji.

Turska operacija “Maslinova grana” pokrenuta je 20. siječnja sa ciljem protjerivanje kurdskih milicija Jedinica narodne zaštite (YPG) iz te regije. 

Ankara YPG smatra terorističkom skupinom, produženjem zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja se tri desetljeća bori s turskim vlastima na jugoistoku države, zahtijevajući autonomnost. 

Ubijeno 900 kurdskih boraca

Vojska je priopćila kako je YPG, koji podržavaju Sjedinjene Države, napao tenk kod Sheikha Haruza, sjeveroistočno od Afrina. 

Ranije su ubijena još trojica vojnika, dodala je vojska.

Ofanziva turske vojske počela je prije 15 dana

Turska je time od početka akcije izgubila 15 vojnika, a tvrdi da je eliminirala 900 kurdskih boraca, no to nije potvrđeno, prenose agencije.

Yildirim je ponovio da je cilj operacije uništiti ono što je nazvao “pojasem terora” uz tursku granicu. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također se oglasio, rekavši kako turske snage uspješno napreduju i da će uskoro krenuti prema samom gradu Afrinu.

Izvor: Agencije