UN: Egipat nelegalno drži novinara Al Jazeere u zatočeništvu

Hussein uhapšen u decembru 2016. nakon što je iz Dohe otišao u Kairo kako bi posjetio svoju porodicu (Al Jazeera)

Tijelo Ujedinjenih nacija je saopćilo da je držanje u pritvoru novinara Al Jazeere u Egiptu neosnovano.

Novinara Mahmouda Husseina egipatske vlasti više od godinu dana drže u pritvoru.

Ured visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) je zatražio  Husseinovo trenutno puštanje na slobodu. Hussein (55) je egipatski državljanin koji je radio za Al Jazeeru Arabic.

On je uhapšen u decembru 2016. nakon što je iz Dohe otišao u Kairo kako bi posjetio svoju porodicu.

Kršenja ljudskih prava

OHCHR je objavio ovaj izvještaj nakon peticije koju su podnijeli eksperti iz nevladine organizacije Robert F. Kennedy Human Rights koja se nalazi u Washingtonu.

“Husseinovo zatvaranje nije izolirani slučaj; Taktika egipatskih vlasti da koriste neograničen pritvor prije suđenja,  kako bi obuzdali one koji se usuđuju da samostalno postupaju, predstavlja kamen temeljac njihove represije štampe, civilnog društva i demonstranata”, navodi se u saopćenju.

“Odluka Radne grupe OHCHR-a u slučaju Husseina je važan korak u držanju egipatske vlade odgovornim za široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava”.

Hussein je optužen za “podsticanje  rada protiv državnih institucija i emitiranja lažnih vijesti u cilju širenja haosa”.

Te optužbe on, njegovi advokati i Al Jazeera odlučno negiraju.

Hussein nije prvi novinar Al Jazeere koji je u Egiptu uhapšen na osnovu lažnih optužbi.

Egipatske vlasti proteklih su godina uhapsile nekoliko zaposlenika Al Jazeere, što je dovelo do zabrinutosti u vezi sa slobodom medija u toj zemlji.

U maju je sud u Kairu preporučio smrtnu kaznu za Ibrahima Helala i Alu Omara Mohameda Sablana, koje je optužio u odsustvu za ugrožavanje državne sigurnosti.

Al Jazeerini novinari Baher Mohamed, Mohamed Fahmy i Peter Greste, te nekoliko drugih kolega izvan države optuženi su za širenje “lažnih vijesti” tokom izvještavanja o demonstracijama protiv vojnog svrgavanja tadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija 2013, kada su smješteni u zatvor.

Baher Mohamed i Mohamed Fahmy proveli su 437 dana u zatvoru prije nego što su pušteni. Greste je u zatvoru proveo više od godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Danas se navršava godina od kada je novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein zatvoren u Egiptu. Uhapšen je prilikom posjete porodici u toj zemlji. Egipatske sigurnosne službe tvrde da je i dalje pod istragom, a njegov predmet još nije upućen na sud.

Published On 20 Dec 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO