Saudijska Arabija i UAE su htjeli vojno napasti Katar

Attiyah je opisao početak krize predvođene Saudijskom Arabijom kao 'zasjedu' koja je 'loše procijenjena' (Reuters)

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su imali namjere da napadnu Katar na početku diplomatske krize koja je izbila u junu 2017., tvrdi katarski ministar odbrane.

U intervjuu kojeg je dao Washington Postu, Khalid bin Mohammad Al Attiyah je kazao da su zaljevski susjedi pokušali sve da destabiliziraju zemlju, ali da su njihove namjere da napadnu Katar osujećene.

“Imali su namjere da vojno interveniraju“, kaže Attiyah.

Upitan da li smatra da takve prijetnje postoje i danas, on je kazao: “Osujetili smo te namjere. Ali na početku krize su oni to željeli“.

“Htjeli su isprovocirati plemena. Koristili su džamije protiv nas. Onda su pokušali da dovedu neke marionete da zamijene naše lidere“.

Potreba za otvorenim dijalogom

Attiyah, koji se sastao sa američkim ministrom odbrane Jamesom Mattisom prošle sedmice, opisao je početak krize predvođene Saudijskom Arabijom kao “zasjedu“ koja je “loše procijenjena“.

U junu 2017. su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli diplomatske veze sa Katarom i uveli kopnene, morske i zračne blokade, optužujući tu zemlju da podržava “terorizam“ i “esktremizam“.

Katar je odbacio ove navode.

Attiyah je kazao da je Katar jedina zemlja koja je potpisala memorandum razumijevanja sa SAD-om kako bi se unaprijedila borba protiv terorizma u regiji, konkretno u Iraku, Afganistanu i Siriji.

Ukazao je na potrebu za otvorenim dijalogom kako bi se okončala kriza.

Upitan da opiše odnose Irana i Katar, Attiyah je kazao da ta zemlja održava “prijateljske odnose sa svima“.

Attiyah tvrdi da je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom htjela zamijeniti katarskog emira Sheikha Tamima bin Hamad Al Thanija sa novim vođom.

“Stavili su svoju marionetu [Sheikh Abdullah bin Ali Al Thani, rođak bivšeg katarskog emira] na televiziju. Ne mogu ništa uraditi. Ljudi u Kataru vole svog emira“, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera