Kaczynski: Potpisati novi zakon o holokaustu

Duboko vjerujem da bi predsjednik Andrzej Duda trebao učiniti ono što je već najavio, to jest potpisati taj zakon, rekao je Kaczynski (EPA)

Vođa vladajućih konzervativaca u Poljskoj, Jaroslaw Kaczynski, izrazio je uvjerenost da će poljski predsjednik Andrzej Duda potpisati prijedlog zakona o holokaustu, predmet velikog diplomatskog spora o poljskoj odgovornosti za zločine nad Jevrejima počinjene tokom Drugog svjetskog rata i slobodi govora o tome.

Poljski Senat usvojio je prošle sedmice prijedlog zakona kojim se želi zaštititi ugled zemlje, ali koji je naljutio Izrael i izazvao upozorenja i zabrinutost Washingtona i Kijeva, kao i mnogih jevrejskih organizacija i Međunarodnog vijeća Auschwitza.

“Duboko vjerujem da bi predsjednik Andrzej Duda trebao učiniti ono što je već najavio, to jest potpisati taj zakon“, rekao je Kaczynski za javni radio.

Termin ‘poljski logori smrti’

Kaczynskog se smatra idejnim začetnikom te velike političke odluke koju je donijela vlada njegove stranke Pravo i pravda (PiS).

Poljski predsjednik odluku mora donijeti u roku od 21 dana. Zakon može potpisati, može na njega uložiti veto ili ga može dati na preispitivanje Ustavnom sudu.

Zakonom se želi spriječiti korištenje termina “poljski logori smrti” za logore koje su u okupiranoj Poljskoj vodili nacisti.

Izraelski dužnosnici međutim smatraju da Varšava tim zakonom želi negirati sudjelovanje nekih Poljaka u istrebljenju Jevreja i omogućiti progon preživjelih holokausta koji bi svjedočili o takvim slučajevima.

“Odlučno odbacujemo antisemitizam, ali mi smo suverena država i imamo pravo započeti borbu protiv velike operacije blaćenja Poljske kojom je se vrijeđa i pripisuju joj se tuđe pogreške”, tačnije Nijemaca, rekao je Kaczynski.

Gabriel osudio ‘izvrtanje historije’

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je u međuvremenu da se Poljska može osloniti na Njemačku “u osudi izvrtanja historije u šta spada i označavanje nacističkih logora u okupiranoj Poljskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata kao ‘poljskih'”.

Gabriel je rekao kako je “to organizirano masovno ubistvo provela njemačka država i niko drugi i da ništa ne mijenja činjenicu da su pojedinci sarađivali s nacistima”, navodi AP.

“Mi smo uvjereni da jedino pažljivo procjenjivanje naše historije može donijeti pomirenje. To podrazumijeva da ljudi koji su morali iskusiti nepodnošljivu patnju holokausta imaju mogućnost da bez ograničenja govore o toj patnji”, naveo je Gabriel.

Izvor: Agencije