Erdogan: Turska vojska ide ka Afrinu, ostalo je još malo

U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je operacija 'Maslinova grana' (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je, govoreći o operaciji “Maslinova grana”, izjavio je kako se planine oko Afrina zauzimaju i da se Oružane snage Turske nastavljaju kretati prema Afrinu.

Erdogan se obratio okupljenim građanima na Kongresu Stranke pravde i razvoja (AKP) u turskom gradu Bitlisu, a tom priliko se osvrnu i na aktuelna dešavanja, prenosi Anadolija.

U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je operacija “Maslinova grana”.

U operaciji kod Afrina poginulo osam turskih vojnika

Turska je saopćila da je nedaleko od kurdske enklave Afrin u Siriji poginulo osam turskih vojnika.

Pet vojnika, kako je navedeno u saopćenju, poginulo je u napadu na tenk turske vojske.

U istoj oblasti poginula su još tri vojnika.

Jedan od vojnika ubijen je kada je turski tenk pogođen u Afrinu, prenosi AP.

Od početka turske ofanzive “Maslinova grana” poginulo je 13 turskih vojnika i najmanje 24 njima bliskih boraca sirijske opozicije.

“Planine oko Afrina se zauzimaju, nastavljamo se kretat prema Afrinu, ostalo je još malo”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Na mjestu gdje se pojave lavovi, šakalima ne preostaje ništa nego da podviju rep i pobjegnu. Teroristi koji su se jučer imali na koga oslanjali napadali su naš narod, no danas vidimo kako se bježe nazad poput gmazova.”

‘Plakat ćete još mnogo’

Turski predsjednik je govorio i o postupcima pojedinih zastupnika u Evropskom parlamentu.

“Pojedini u Evropskom parlamentu koji ne znaju šta rade i kuda se kreću, iako Radnička partija Kurdistana (PKK) priznaju kao terorističku organizaciju, plakali su u parlamentu držeći oko vrata krpe terorista. Plakat ćete još mnogo. Nećete ostvariti ništa što time što oko vrata nosite njihove krpe. To neće promijeniti našu odluku”, poručio je Erdogan.

Premijer Turske Binali Yildirim poručio je u zapadnom turskom gradu Tekirdagu kako operacija “Maslinova grana” predstavlja slobodu za susjede, javlja Anadolija.

“Ova operacija znači sloboda za naše susjede. Ova operacija predstavlja savjest cijelog čovječanstva. Nikada nećemo tolerisati nastojanja onih koji vrše terorističku propagandu i žele baciti sjenu na ovu operaciju”, kazao je Yildirim.

Turska napada tu kurdsku regiju gotovo dvije sedmice. Afrin je pod kontrolom Jedinica narodne zaštite, grupe sirijskih Kurda koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije