Njemački sud: Gradovi mogu zabraniti vozila s dizelskim motorima

Grupe za zaštitu životne sredine tužile su gradove zbog zagađenja (EPA)

Savezni upravni sud u Lajpcigu u utorak je načelno dopustio uvođenje zabrane saobraćaja vozilima sa dizelskim motorima u svrhu smanjenja količine štetnih čestica i plinova u nemačkim gradovima.

Savezni upravni sud odbio je žalbe dve nemačke savezne države na presude nižih sudova koji su presudili da bi zabrana vožnje za vozila sa dizelskim motorima bila efikasno sredstvo zaštite javnog zdravlja.

Sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu prošle godine doneli su odluku po kojoj gradovi u borbi za čistiji vazduh i zdravlje građana smeju da uvedu zabrane za vozila sa dizelskim motorima.

Nakon toga su gradovi i savezne pokrajine slučaj uputili na Savezni upravni sud, koji je trebalo da odluči da li postoji pravni osnov za uvođenje zabrana.

Zabrane bi pogodile 12 miliona vozila

Sudije u Lajpcigu su zaključile da nema pravnih prepreka, ali da gradovi istovremeno moraju da odluku o uvođenju zabrana saobraćaja za vozila sa dizelskim motorima uvedu postepeno, a moraju da se uvedu i izuzeci, na primer, za male preduzetnike.

“Zabrana ostaje poslednje sredstvo u ostvarivanju cilja postizanja dopuštenih vrednosti oksida azota”, stoji u obrazloženju presude.

Odluka Saveznog upravnog suda u Lajpcigu odnosi se konkretno na Štutgart i Dizeldorf, ali i na ostalih 70 gradova u Nemačkoj gde vrednosti oksida azota višestruko premašuju dopuštene granice.

Upravo zbog visine tih vrednosti, koje već godinama prelaze dopuštene granice, grupe za zaštitu životne sredine su tužile desetine nemačkih gradova što ne smanjuju zagađenje vazduha, u velikoj meri uzrokovano vozilima sa dizelskim motorima, i optužile Vladu da interese proizvođača automobila stavlja isped zdravlja građana.

Nemački mediji prenose da bi ova odluka mogla da primora milione vozača da ostave automobile kod kuće u danima kada je nivo zagađenja vazduha posebno visok, ali zvaničnici kažu da bi zabrana bila teško sprovodiva.

Konkretno, približno 12 miliona vozila u Nemačkoj moglo bi da bude pogođeno zabranama.

Pala vrijednost dionica autoindustrije

Predstavnici saveznih pokrajina i gradova traže od savezne vlade uvođenje zakona koji reguliše pitanje zabrana.

To se pre svega odnosi na uvođenje tzv. plave nalepnice, kojom bi bili označeni automobili izuzeti od zabrana.

Savezna vlada je pre nekoliko dana najavila kako planira donošenje zakona koji bi omogućio zabranu saobraćaja “prljavim” dizelašima na određenim saobraćajnicama. Gradovi su odbacili ovo rešenje tvrdeći da je logistički neizvodivo.

Predstavnici politike su dosad istrajavali na pronalasku rešenja koje bi isključilo zabrane vožnje, poput pojačanih ulaganja u gradski prevoz.

Sa druge strane, automobilska industrija do sada je odbijala naknadne mehaničke prepravke na starijim dizelašima tvrdeći da bi te mere bile preskupe.

Matijas Visman iz Udruženja nemačke automobilske industrije smatra da se količina oksida azota može smanjiti i drugim merama, ukazujući na konstantno smanjenje vrednosti tih oksida poslednjih godina.

U prvoj reakciji na odluku iz Lajpciga vrednosti akcija proizvođača automobila na berzi u Frankfurtu naglo su pale.

Izvor: Agencije