Kako je Salman smijenio vojni vrh Saudijske Arabije

Uredbom saudijskog kralja na upražnjene pozicije su imenovani novi ljudi (AFP)

Saudijski kralj Salman smijenio je vrhovne vojne zapovjednike i preustrojio svoj kabinet u reorganizaciji ključnih sigurnosnih i vladinih ministarstava.

Prema kraljevim uredbama, smijenjeni su članovi Glavnog stožera saudijske vojske te čelnici kopnenih i vojnih snaga.

Novim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga imenovan je general-pukovnik Fayyad bin Hamed al-Ruwayli, prenosi Al Jazeera.

Istovremeno, Tamadur bint Youssef al-Ramah imenovana je za zamjenicu ministra rada, što je rijetkost za jednu ženu u saudijskoj kraljevini.

Prethodno je potvrđeno da je smijenjeno i nekoliko zamjenika ministara, uključujući zamjenika ministra unutarnjih poslova i zamjenika ministra vanjskih poslova, prenosi Anadolija.

Saudijska novinska agencija (SPA) navela je da su odlukom umirovljeni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i zapovjednik zračnih snaga.

Uredbom saudijskog kralja na upražnjene su pozicije imenovani novi dužnosnici.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud također je u okviru Strategije nacionalne obrane potpisao odluku o unaprjeđenju programa Ministarstva obrane.

Princ upravlja kraljevinom

“Ipak je prvi prijestolonasljednik Mohammad bin Salman osoba koja upravlja zemljom. Ne bi trebalo biti nikakve sumnje u to”, rekao je James Dorsey, viši suradnik na S Raja Ratnam School of International Studies u Singapuru u izjavi za Al Jazeeru.

“Treba imati na umu da je zapravo prvi prijestolonasljednik promijenio strukturu Vlade Saudijske Arabije”, dodao je Dorsey.

Najavio je i još promjena unutar vojske, ali i civilne administracije.

Nema nikakvog službenog razloga za smjene, prenose agencije, ali i podsjećaju kako su se one dogodile u vrijeme kad se Saudijska Arabija suočava s rastućom kritikom rata u Jemenu.

Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je vojnu ofenzivu u ožujku 2015. nakon što su pobunjenici iz skupine Husi preuzeli glavni grad Sanu.

Antikorupcijska akcija

Krajem prošle godine, po nalogu saudijskog tužiteljstva, zamrznuti su računi osoba koje su privedene pod optužbom za korupciju.

Monetarna agencija Saudijske Arabije (SAMA) zamrznula je privatne bankovne račune, isključujući račune tvrtki u kojima privedeni imaju dionice.

Saudijska je policija u operaciji koju je nazvala antikorupcijskom nekoliko dana prije toga uhapsila 11 prinčeva, četiri aktualna ministra i više bivših članova Vlade.

Samo nekoliko sati prije početka vala hapšenja, dekretom kralja Salmana osnovan je Odbor za borbu protiv korupcije, na čijem je čelu prvi prijestolonasljednik Mohammad bin Salman.

Odbor ima nadležnost da vodi istrage, uhićuje, izdaje mjere zabrane i blokira imovinu osumnjičenih za korupciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije