UN: Istočna Ghouta je pakao na zemlji

Istočna Ghouta, Sirija
Vijeće sigurnosti UN-a je 24. februara usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva jednomjesečni prekid vatre u Siriji, koji se ne poštuje (EPA)

Šef UN-a zatražio je u ponedjeljak da se rezolucija koju je u subotu usvojilo Vijeće sigurnosti o 30-dnevnom primirju u Siriji “smjesta primijeni”.

“Zadovoljan sam usvajanjem” rezolucije, ali “očekujem da se ta rezolucija smjesta primijeni kako bi se pomoć i humanitarne službe mogle odmah uputiti na mjesto događaja i olakšati patnje sirijskog naroda”, izjavio je u Ženevi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

“Rezolucije Vijeća sigurnosti imaju smisla jedino ako se doista poštuju”, kazao je Guterres, kako prenosi HINA.

Guterres: ‘Istočna Ghouta – pakao na zemlji’

U ponedjeljak su se nastavili napadi na Istočnu Ghoutu, a ubijeno je najmanje deset civila, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

“Istočna Ghouta, prije svih, ne može više čekati. Vrijeme je da se stane na kraj tom paklu na zemlji”, rekao je Guterres.

Stanovnici te regije još čekaju primirje jednoglasno dogovoreno na Vijeću sigurnosti UN-a.

Guterres je dodao da su agencije Ujedinjenih naroda spremne dostaviti pomoć i evakuirati ranjene iz Istočne Ghoute, predgrađa Damaska koje je pod kontrolom pobunjenika, a u kojemu 400.000 ljudi živi pod opsadom.

Šef Agencije UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein rekao je u ponedjeljak da su napadi na Istočnu Ghoutu nastavljeni i jutros, prenosi Tanjug.

Turska: ‘Rezolucija neće utjecati na ofanzivu u Afrinu’

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju 2401, kojom se zahtijeva 30-dnevno primirje diljem Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucija je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardirale istočna predgrađa Damaska, u jednoj od najpogubnijih ofenziva u sirijskom ratu.

Turska je prethodno pozdravila tu rezoluciju, no potpredsjednik Vlade Turske Bekir Bozdag kasnije je izjavio da ona neće imati utjecaja na tursku ofenzivu protiv kurdskih boraca u sirijskoj regiji Afrin.

Izvor: Agencije