Teheran Washingtonu: Prekinite psihološki i propagandni rat protiv Irana

Američki predsjednik Donald Trump stalno kritizira nuklearni dogovor između Irana i Rusije, Velike Britanije, Francuske, Kine, SAD-a i Njemačke iz 2015. (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvao je danas zvaničnike Sjedinjenih Američkih Država da prekinu „psihološki i propagandni rat“ protiv Irana, prenosi agencija Xinhua.

„SAD to čini kako bi spriječio međunarodnu zajednicu i Evropljane da uspostave bliže odnose s Iranom“, rekao je glasnogovornik Ministarstva Bahram Qasemi.

No, on ističe kako su to već „prepoznali svi u svijetu i kako počinju odlučivati sami“, te kako su sve manje žestoke retorike protiv Irana pokazatelj kako ta američka politika nema uspjeha.

„Pregovaramo s velikim brojem država o proširenju ekonomskih veza“, rekao je Qasemi, dodavši kako Teheran u međuvremenu „savjetuje Amerikance da odbace takve (neprijateljske) politike i ugrade mudrost u donošenje odluka“.

Trumpovi zahtjevi

Američki predsjednik Donald Trump stalno kritizira nuklearni dogovor između Irana i Rusije, Velike Britanije, Francuske, Kine, SAD-a i Njemačke iz 2015. godine koji obećava umanjenje sankcija Teheranu u zamjenu za obustavu razvoja iranskog nuklearnog programa.

Trump je naveo područja gdje želi sarađivati sa Evropljanima kako bi napravili zajednički front u zahtijevanju, kako je on naveo, „promjene ponašanja Iranaca“.

Ta područja su kršenje ljudskih prava, internetske prijetnje i finansijske aktivnosti jedinica Čuvara Islamske Revolucije.

Izvor: Agencije