Sirija: Assadove snage napale Istočnu Ghoutu hemijskim oružjem

Bosanci i Hercegovci uglavnom pozdravljaju spremnost Amerikanaca i Rusa da ratuju do posljednjeg Sirijca (Anadolija)
Bosanci i Hercegovci uglavnom pozdravljaju spremnost Amerikanaca i Rusa da ratuju do posljednjeg Sirijca (Anadolija)

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, uprkos odluci Vijeća sigurnosti UN-a o jednomjesečnom primirju u toj zemlji, koristile su hemijsko oružje u Istočnoj Ghouti, rekli su medicinski zvaničnici.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) na društvenoj mreži naveli su da je Assadov režim područje Shifoniyye u Istočnoj Ghouti pogodio hemijskim oružjem koje sadrži hlor.

Najmanje jedno dijete preminulo je od posljedica gušenja, naveli su oni na svom Twitter-nalogu.

Zvaničnici bolnice u Dumi istakli su da je posljedice napada osjetilo 16 civila, prenosi agencija Anadolija.

Assadov režim u posljednja dva mjeseca triput je napao Dumu hlorom.

Zvaničnici bolnice istakli su da je u bombardovanju, osim napada hemijskim oružjem, izvedenom tokom dana poginulo dijete.

Napadi iz zraka i s kopna

Režimske snage u jutarnjim satima izvršile su napade iz zraka i s kopna na Dumu, Harestu, Shifoniyye, Kefer Batnu, Hamoryah, Saqbu, Beit Sawu i Merj, koji pripadaju Istočnoj Ghouti. U bombardovanjima su ubijena četiri civila.

Tako je u Vladinim bombardovanjima koja su počela u jutarnjim satima poginulo ukupno pet civila.

Najmanje 27 ljudi ubijeno je u nedjelju u zračnim napadima sirijskih snaga, koje su gađale “oblasti i gradove” u blizini Damaska, javio je Mohammed al-Jazaeri, dopisnik Al Jazeere.

Nacrt rezolucije o primirju predložili su Švedska i Kuvajt, a rezolucija je u Vijeću sigurnosti usvojena jednoglasno u subotu. Tom rezolucijom dogovoreno je 30-dnevno primirje, u okviru kojeg će biti omogućena dostava humanitarne pomoći i medicinska evakuacija.

U rezoluciji je od svih strana u Siriji zatraženo da se sukobi zaustave na period od najmanje 30 dana kako bi se humanitarna pomoć “sigurno, nesmetano i održivo” dostavila širom zemlje i kako bi “ranjeni i bolesni u teškom stanju” bili evakuisani.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO