Mediji: Saudijski princ mijenjao Da Vincijevu sliku za jahtu

U zamjenu za Topaz, Salman je dao Zayedu sliku Salvator Mundi, de Vincijevo djelo vrijedno 450 miliona dolara (Getty Images)
U zamjenu za Topaz, Salman je dao Zayedu sliku Salvator Mundi, de Vincijevo djelo vrijedno 450 miliona dolara (Getty Images)

Princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman mijenjao je sliku Leonarda da Vincija, najskuplju na svijetu koju je kupio u decembru, za luksuznu jahtu princa prijestolonasljednika Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda, objavio je Arabi21.

Medij navodi da je jahta po imenu Topaz prvobitno bila u vlasništvu Mansoura bin Zayeda, brata princa prijestolonasljednika, i vrijedna je 450 miliona dolara. Kako piše na specijaliziranoj web stranici, poznata jahta je duga 147 matera i u njoj može spavati 52 ljudi.

U zamjenu za Topaz, Salman je dao Zayedu sliku Salvator Mundi, de Vincijevo djelo vrijedno 450 miliona dolara. New York Times je prošle godine otkrio da je sliku kupio saudijski princ.

Najskuplja ikad prodana slika

Da Vincijev Salvator Mundi (Spasitelj svijeta) postao je najskuplja ikad prodana slika, a New York Times izvijestio je da ju je kupio princ Bader bin Abdullah bin Mohammad bin Farhan al-Saud. List je do ovog zaključka došao na osnovu dokumenata u koje je imao uvid.

Wall Street Journal objavio je da je Bader samo posrednik za saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, a za tu tvrdnju naveo je više izvora, među kojima su i pripadnici američkih obavještajnih agencija.

Nekoliko dana kasnije, objavljeno je da je sliku Isusa Krista staru 500 godina kupilo Ministarstvo kulture i turizma Ujedinjenih Arapskih Emirata te da će biti izložena u muzej Louvre u Abu Dhabiju.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Rijetka slika renesansnog majstora Leonarda Da Vincija postala je najskuplja umjetnina ikad prodana na aukciji. Portret Isusa Krista prodan je za četiri puta višu cijenu od procijenjene vrijednosti. Kupac je ostao nepoznat.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO