UN objavio izvještaj o ratnim zločinima u Južnom Sudanu

U izvještaju je također navedeno da sve strane u ovom konfliktu regrutiraju djecu i prisiljavaju ih da ubijaju civile (EPA)

U istrazi Ujedinjenih naroda o kršenjima ljudskih prava počinjenim u trenutnom konfliktu u Južnom Sudanu zaključeno je da bi neka od ovih kršenja mogla predstavljati zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, saopćeno je iz UN-a.

Od početka konflikta 2013. godine, više od četiri miliona ljudi je raseljeno iz svojih domova.

“Pozivanje na odgovornost vlasti u Južnom Sudanu zbog namjernog uzrokovanja patnje koju nanose vlastitom narodu presudna je za zaustavljanje ove humanitarne katastrofe“, kazao je Andrew Clapham, član Komisije za ljudska prava u Južnom Sudanu.

Komisija, koju je Vijeće za ljudska prava oformilo u martu 2016. godine, identificiralo je više od 40 visokih vojnih oficira koji bi mogli snositi odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u toj zemlji.

Uništavanje miliona ljudskih života

Pored istraživanja navoda, ova Komisija je također zadužena da prikuplja i čuva dokaze za korištenje na Hibridnom sudu i drugim mehanizmima dogovorenim u mirovnom sporazumu iz 2015. godine.

Zatraživši hitno osnivanje suda, Yasmin Sooka, predsjednica te Komisije, naglasila je da je to „u konačnici jedini način da se zaustavi rasprostranjeno uništavanje miliona ljudskih života koje čine čelnici Južnog Sudana“.

Ovaj javni izvještaj, koji prikazuje samo dio informacija sadržanih u prikupljenih 58.000 dokumenata i 230 izjava očevidaca, dokumentuje stravične slučajeve okrutnosti prema civilima, uključujući masakre, seksualno nasilje, te uništavanje domova, bolnica i škola.

Ljudima koji su pokušavali da odbrane sebe ili svoje porodice iskopane su oči, prerezana grla ili su kastrirani.

U izvještaju je također navedeno da sve strane u ovom konfliktu regrutiraju djecu i prisiljavaju ih da ubijaju civile. U mnogim slučajevima djeca su gledala kako im bližnje siluju ili ubijaju. Ni starci nisu pošteđeni. U nemogućnosti da trče kako bi pobjegli, oni su ostavljeni u selima gdje su isječeni na smrt ili živi spaljeni.

Vijeće sigurnosti UN-a će o ovom izvještaju razgovarati idućeg mjeseca.

Izvor: Agencije