Turska: Rezolucija UN-a o Siriji ne važi za ofanzivu u Afrinu

Britanska agencija podsjeća da je više ranijih primirja brzo propalo tokom sedmogodišnjeg rata u Siriji (EPA)

Rezolucija koju je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo o 30-dnevnom primirju na cijeloj teritoriji Sirije neće imati uticaja na tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u sirijskoj regiji Afrin, izjavio je potpredsjednik turske Vlade Bekir Bozdag.

Turska je prethodno pozdravila ovu rezoluciju, prenosi Reuters.

Turska vojska je saopćila da je, otkako je 20. januara počela operaciju “Maslinova grančica” u sjeverozapadnoj regiji Afrin, kako bi održala sigurnost i stabilnost duž turske granice, ubijeno više od dvije hiljade pripadnika snaga sirijskih Kurda Jedinice za zaštitu naroda (PYD) i Radničke partije Kurdistana (PKK) kao i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant, prenosi MIA.

Iran i Sirija nastavljaju napade

U jučer usvojenoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, zahtijeva se 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucija UN je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardirale pobunjeničku enklavu Istočnu Ghoutu, u jednoj od najkrvavijih ofanziva tokom sirijskog rata.

Načelnik Generalštaba iranske vojske saopćio je, međutim, danas da će Iran i Sirija nastaviti napade na to predgrađe Damaska koje u rukama drže “teroristi”, ali da će u drugim dijelovima sirijske teritorije poštovati rezoluciju UN-a kojom se zahtijeva 30-dnevno primirje širom zemlje.

Britanska agencija podsjeća da je više ranijih primirja brzo propalo tokom sedmogodišnjeg rata u Siriji.

Izvor: Agencije