Sirijske snage pokrenule novu ofanzivu u Istočnoj Ghouti

Snage sirijske vlade i savezničke milicije pokrenule su veliku kopnenu ofanzivu na Istočnu Ghoutu.

Napad koji sprovode uz podršku zračnih snaga podržao je i Iran.

“Od pobunjenika na terenu čuli smo da su odbili najmanje jedan napad u Istočnoj Guti. Kažu i da je poginulo 20-ak boraca koji se bore na Asadovoj strani i koji su pokušali ući u područje pod opsadom”, izvijestio je reporter Al Jazeere Osama bin Javaid.

Sirijska vlada je, kako je izvijestio Javadi, pokrenula operaciju i približava se Ghouti na više frontova.

Bombardiranje i zračni napadi

“Među tri ključna fronta su Harasta, blizu ceste koja povezuje Homs i Damask, te okolina jedne od zračnih baza pod kontrolom pobunjenika za koju se vode borbe već pet godina. Dakle, vlada sa više strana pokušava od pobunjenika zauzeti što više teritorija. Prve linije fronta pobunjenici drže već godinama. Na nekim mjestima vlada ih je uspijevala potisnuti, ali bi ih zatim opet osvojili. Ovdje nije riječ samo o kopnenoj operaciji, nego i o bombardiranju i zračnim napadima na različite četvrti”.

Jedan aktivista je rekao da je samo na Harastu u nekoliko sati palo najmanje 80 granata.

“Dakle, u toku intenzivna operacija na tu enklavu pod opsadom. Ljudi nam govore koliko je situacija teška, a najnoviji napadi samo će dodatno otežati život civilima kojih je u istočnoj Ghouti gotovo 400.000”, izvijestio je Javaid.

Bombardiranje enklave u okolini Damaska, koju kontrolira opozicija, traje cijelu sedmicu, tokom koje je ubijeno više od 500 osoba.

Novi napad na Istočnu Ghoutu uslijedio je nakon što je sinoć Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se traži 30-dnevno humanitarno primirje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO