S. Koreja: Svaku pomorsku blokadu smatrat ćemo objavom rata

Sjevernokorejsko vođstvo smatra da ih nuklerano oružje može zaštiti od svake prijetnje (EPA)
Sjevernokorejsko vođstvo smatra da ih nuklerano oružje može zaštiti od svake prijetnje (EPA)

Od pretnji ratom do spremnosti za razgovore kretale su se informacije o odnosima Severne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država tokom poslednja 24 sata.

Najpre je Severna Koreja osudila  nove sankcije, koje su joj nametnule Sjedinjene Američke Države, optužujući ih da “prete ratom” i pokušavaju da podriju poboljšane međukorejske odnose tokom Zimskih Olimpijskih igara.

Ova zemlja je upozorila da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, dodajući da će nuklearno oružje sprelčiti bilo kakve pretnje.

Pretraga sumnjivih brodova

Ovo saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje pojavilo se nakon objavljivanja informacija da se administracija američkog predsednika Donalda Trumpa i njeni ključni azijski saveznici spremaju da prošire aktivnosti presretanja brodova za koje se sumnja da krše sankcije protiv Severne Koreje.

Taj plan bi mogao, kako je preneo Reuters, pozivajući se na visoko pozicionirane američke zvaničnike, da uključi razmeštanje snaga američke obalske straže koja bi zaustavljala i pretraživala plovila u azijsko-pacifičkim vodama.

Nekoliko sati kasnije, međutim, kabinet predsednika Južne Koreje je saopštio da su članovi severnokorejske delegacije na visokom nivou, koja je ranije ovog meseca posetila Južnu Koreju povodom svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, tada saopštili da je Severna Koreja otvorena za pregovore sa SAD.

Na sastanku s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom u Pjongčangu, severnokorejska delegacija je tada saopštila i da bi odnosi između dve Koreje i odnosi između Severne Koreje i SAD trebalo da se razvijaju povezani jedni s drugim, navedeno je u saopštenju južnokorejskog predsednika.

Bijela kuća: Sankcije ostaju

Na ovu informaciju reagovala je potom i Bela kuća saopštenje u kojem se kaže da ekonomske sankcije protiv Severne Koreje sa ciljem pritiska na tu zemlju da okonča svoj nuklearni program moraju da se nastave.

“Videćemo da li poruka Pjongjanga danas da je speman za razgovore, predstavlja prve korake na putu denuklearizacije”, navela je Bela kuća u saopštenju.

U međuvemenu, kako se dodaje, SAD i svet moraju da nastave da jasno stavljaju do znanja da severnokorejski nuklearni i raketni programi predstavljaju ćorsokak, preneo je Reuters.

Ova agencija navela je i da američka inicijativa za presretanjem brodova u azijsko-pacifičkim vodama pokazuje sve veću užurbanost Vašingtona da prisili Pjongjang da uđe u pregovore o napuštanju svog vojnog nukelarnog programa, navodi Rojters.

Američki zvaničnici smatraju da Severnu Koreju deli samo nekoliko meseci od razvoja nuklearne rakete sposobne da pogodi teritoriju SAD.

Izvor: Agencije


Povezane

Oštrije sankcije mogle bi dovesti u opasnost posljednje pokušaje zbližavanja dvije Koreje, koje je obilježilo učešće sportista iz Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim grama u Južnoj Koreji.

23 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO