Kina: SAD da ukine sankcije koje pogađaju i Kineze

Administracija američkog predsjednika u petak je najavila nove sankcije Sjevernoj Koreji (EPA)
Administracija američkog predsjednika u petak je najavila nove sankcije Sjevernoj Koreji (EPA)

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Sjedinjene Američke Države da ukinu unilateralne sankcije protiv kineskih pojedinaca i entiteta, a nakon što je Washington saopćio da uvodi paket najvećih sankcija Sjevernoj Koreji.

Na meti američkih sankcija su energetske i pomorske firme u Kini, Hongkongu, Tajvanu i Singapuru kao i jedna osoba sa tajvanskim pasošem, prenosi Reuters.

SAD da prestane sa pogrešnim akcijama

Kina zahtijeva da američka strana odmah prestane sa, kako navodi, značajno pogrešnim akcijama kako bi se izbjeglo nanošenje štete bilateralnoj saradnji u relevantnoj oblasti, navelo je ministarstvo u saopćenju.

Administracija američkog predsjednika u petak je najavila nove sankcije Sjevernoj Koreji.

U odlomcima govora koji predsjednik Donald Trump treba da održi navodi se da je on najavio da će američko Ministarstvo finansija uskoro preduzeti akcije kako bi se dodatno presjekli izvori prihoda i energenata koje, po riječima šefa Bijele kuće, Sjeverna Koreja koristi za finansiranje nuklearnog programa i održavanje vojske.

Izvor: Agencije


Povezane

Oštrije sankcije mogle bi dovesti u opasnost posljednje pokušaje zbližavanja dvije Koreje, koje je obilježilo učešće sportista iz Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim grama u Južnoj Koreji.

23 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO