SOHR: Istočna Ghouta bombardirana nakon usvajanja rezolucije

Sirijska vlada uz pomoć Rusije bombardira istočnu Ghoutu od prošle nedjelje (EPA)

Sirijska Opservatorija za ljudska prava (SOHR) saopćila je da je istočna Ghouta večeras bombardirana, samo nekoliko minuta nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva jednomjesečno primirje u Siriji.

Avioni su bombardirali mjesto Shifunieh koje se, kako navodi Opservatorija sa sjedištem u Britaniji, nalazi u enklavi pobunjeničkih snaga, prenio je Reuters.

Trideset dana primirja

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojio rezoluciju, kojom se zahtijeva da “bez odlaganja” stupi na snagu 30 dana primirja u Siriji kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacije teško bolesnih i ranjenih.

Ranije je saopćeno da su snage sirijskog režima ubile više od pet stotina ljudi tokom sedmice intenzivnog bombardiranja istočne Ghoute.

Među ubijenima u Istočnoj Ghouti je 121 dijete, prenio je ranije SOHR.

Sirijska vlada uz pomoć Rusije bombardira Istočnu Ghoutu od prošle nedjelje.

Humanitarne organizacije izvještavaju kako je od prošle nedjelje zatvoreno nekoliko bolnica, no sirijska vlada odbacuje navode da gađa civile i ističe da pokušava samo osloboditi Istočnu Ghoutu od “terorista”, što je termin koji Damask koristi za opisivanje pobunjenika koji dominiraju enklavom.

Izvor: Agencije