Novi napadi talibana i ISIL-a u Afganistanu

Napad u Kabulu dogodio se u blizini sjedišta NATO-a i Ambasade SAD-a (EPA)

Talibanske snage napale su vojno odeljenje i ubile 18 pripadnika avganistanske vojske, rekao je afganistanski ministar odbrane, dok je gotovo u isto vreme u diplomatskoj četvrti Kabula bombaš samoubica ubio dva pripadnika bezbednosnog osoblja i rani sedam osoba.

U saopštenju koje je objavila novinska agencija ISIL-a Amak, navodi se da je ova organizacija odgovorna za napad, čija je meta bila kapija sedišta avganistanske obaveštajne službe, prenosi AP.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Najib Danish rekao je da se napad dogodio u četvrti Šaš Darak, u blizini sedišta NATO i Ambasade SAD, i da su u tom napadu ubijena dva pripadnika bezbednosnog osoblja dok je još sedam osoba ranjeno.

Slični napadi kao i ranije

I talibani i Islamska država i ranije su izvodili takve napade u Kabulu, podseća američka agencija.

U međuvremenu, drugi avganistanski zvaničnik rekao je da su najmanje tri pripadnika bezbednosnog osoblja ubijena u odvojenim samoubilačkim bombaškim napadima u južnoj provinciji Helmand.

Portparol provincijskog guvernera Omar Zwak rekao je da su u napadu automobilom-bombom ubijena dva vojnika, a jedan je ranjen.

Avganistanski vojnici su prethodno pucali u to vozilo, ali je ono ipak uspelo da dođe do ulaza u vojnu bazu u distriktu Nad Ali.

Talibani preuzeli odgovornost za napade

U drugom samoubilačkom bombaškom napadu, kod druge vojne baze u glavnom gradu Helmanda, Laškar Gahu, ubijen je jedan pripadnik bezbednosnog osoblja, a sedam civila je ranjeno, rekao je Zvak.

Za oba napada u Helmandu odgovornost je preuzeo portparol talibana Qari Yousef Ahmadi.

Dawlat Waziri, portparol avganistanskog Ministarstva odbrane, izjavio je da su još dva vojnika ranjena u napadu, koji se dogodio u distriktu Bala Buluk u toj zapadnoj provinciji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO